Η Κωνσταντινούπολη μέσα από το φωτογραφικό φακό

2 Οκτωβρίου 2013

Η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη  Έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Σαμαντζή και Ευγένιου Δαλέζιου θα παρουσιαστεί στις 4 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας στο πλαίσιο των 48ων Δημήτρια. 

konst5

Το λαμπρό φωτογραφικό αρχείο των χιλιάδων φιλμς είδε το φως της δημοσιότητας με την επιμέλεια του Μάριου Δαλέζιου, μέσα από την μνημειώδη έκδοση «Κωνσταντινούπολις» και την Έκθεση φωτογραφίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης.

Ο Αχιλλέας Σαμαντζής (1870-1936) καταξιωμένος φωτογράφος του Σουλτάνου, το εργαστήρι του οποίου βρισκόταν απέναντι από το ξενοδοχείο «Πέραν Παλλάς» και ο γαμπρός του Ευγένιος Δαλέζιος (1888-1983), ιστορικός, βυζαντινολόγος, μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών, συγγραφέας και ερασιτέχνης φωτογράφος, παρουσιάζουν με το έργο τους όψεις και τη καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα, φωτογραφίζοντας βυζαντινούς ναούς, μοναστήρια, κτίρια, γειτονιές, αγορές, σοκάκια της Πόλης, μοναδικά πορτραίτα, άνδρες και γυναίκες.

konstantinoypoli

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες του Καταλόγου της Έκθεσης η Μαρία Καραβία χαρακτηρίζει το έργο των Σαμαντζή – Δαλέζιου «…ύμνο στο υπέρλαμπρο όραμα της Πόλης, που σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες αχνοφαίνεται στο βάθος σαν μεγαλειώδες σκηνικό».

Η Έκθεση που μετά τη παρουσίαση της στο Σισμανόγλειο Μέγαρο δωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παραχωρήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ως χειρονομία αγάπης και εκτίμησης στην Αγιορειτική Εστία για τα φετινά Δημητρια, ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Γιάννη Μπουτάρη.

konst4

Η διάρκεια της έκθεσης  είναι 4 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 2013 και οι ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη: 09:00-16:00 | Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 09:00-20:00.