Μακαρία η οδός στον Πρωτοψάλτη Απόστολο Παπαχρήστου

8 Οκτωβρίου 2013

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες  Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου η εξόδιος ακολουθία του Αποστόλου Παπαχρήστου, Πρωτοψάλτου, Μουσικοδιδασκάλου, Υμνογράφου και Θεολόγου κατά σάρκα αδελφού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

papaxristos

Ο μακαριστός Απόστολος Παπαχρήστου ήταν τυφλός αλλά δυνατός στην ακοή και τη καλλιφωνία. Κάθε χρόνο εξέδιδε το εκκλησιαστικό ωρολόγιο, ενώ είχε μεταφράσει και λειτουργίες στα λατινικά. Ήταν εγκρατής της λειτουργικής, των τυπικών διατάξεων και η προσφορά του προς τις Ορθόδοξες εκκλησίες του Εξωτερικού ιδιαιτέρως της Αφρικής και της Νοτίου Ιταλίας, υπήρξε μεγάλη.

Στην εξόδιος ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Καστορίας κ. Σεραφείμ,  Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος,  Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στο ιερό βήμα παρέστη ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.

Επικήδειους εκφώνησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, ο Μητροπολίτης Σύρου και ο αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ψηφίσματα ανέγνωσαν οι διδάσκοντες καθηγητές και οι συνεργάτες των δύο Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας, το τοπικό παράρτημα της Π. Ε. Θεολόγων, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε προς τον εκλιπόντα εκπρόσωπος της Ενορίας Αγίου Γρηγορίου Αγρινίου, όπου διακονούσε στο ιερό αναλόγιο.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Πηγή foto: http://anavaseis.blogspot.gr