Με την ψυχή στα χέρια ο Ελληνισμός κεντά… από τη Μικρασία στην Κύπρο».

21 Οκτωβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Τραπέζης Κύπρου στη Λεμεσό με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεντήματος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, με τίτλο «Με την ψυχή στα χέρια ο Ελληνισμός κεντά… από τη Μικρασία στην Κύπρο».

kedimata2

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την έκθεση την οποία επιμελήθηκαν η κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου και η κ. Πόπη Μουπαγιατζή. Η κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τη χαρά της για την υλοποίηση της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει το κέντημα δὐο γενεών Μικρασιατών προσφύγων της Κύπρου. Μίλησε για τα είδη των κεντημάτων και τόνισε ότι η παράδοση αυτή είναι ακόμη ζωντανή. Ορισμένα από τα εκθέματα έχουν δωριθεί στον Σύνδεσμο και εκτίθενται μόνιμα στο Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, κ. Χρυσόστομος, χαιρέτισε την εκδήλωση δηλώνοντας ότι ως Κερυνειώτης πρόσφυγας ιεράρχης νοιώθει το δράμα του μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου. Ανέφερε δε ότι εορτάζει την ονομαστική του εορτή την ημέρα του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η κ. Ναδίνα Σαράφη Κακουλλή, καθηγήτρια Κεντητικής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες Μικρασιάτες κεντούσαν ως την τραγική ώρα της Καταστροφής. Με το βελόνι τους κεντούσαν την ιστορία του τόπου τους και του μακραίωνου πολιτισμού της Μικρασίας.

kedimata

Τα κεντήματά τους χαρακτηρίζονται από σεβασμό στην αυστηρή διατήρηση των σχεδίων και της βελονιάς και επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά μέσα στην ίδια γεωγραφική περιοχή, γεγονός που κάνει την προέλευσή τους ευκολοδιάκριτη. Στα κεντήματα διακρίνονται λόγω των επαφών τους με το οθωμανικό στοιχείο ανατολικές επιδράσεις, οι οποίες εμπλουτίζουν τις συνθέσεις τους. Χαρακτηριστικό μικρασιατικό κέντημα είναι ο τσεβρές, βυζαντινής προέλευσης (γιρίνι), το οποίο δώριζε η νύφη στο γαμβρό.

Τα εγκαίνια τέλεσε η κ. Αγνὴ Παπαευσταθίου, Ανώτερη Λειτουργὸς Χειροτεχνίας – Οικοτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία ανέγνωσε το χαιρετισμό του Υπουργού, κ. Γεώργιου Λακκοτρύπη. Στο κείμενο του Υπουργού τονίσθηκε ότι ένα μεγάλο κεφάλαιο της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού είναι οι λαϊκές τέχνες της Μικρασίας, που ασκούνταν σε οικοτεχνική ή βιοτεχνική βάση, όπως το κέντημα.

Τα Μικρασιατικά κεντήματα διακρίνονται από μια φιλόκαλη και πειθαρχημένη λιτότητα και αποτυπώνουν με χρωματιστές και χρυσές κλωστές στα μοτίβα τους, μιαν ευαισθησία. Το αισθητικό τους αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από λυρική διαύγεια λόγω της λεπτότητας της τέχνης τους και της καλαίσθητης διάθεσης της μικρασιάτισσας κεντήτριας.

Μετά το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από την Πρόεδρο των Μικρασιατών Κύπρου, κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, ενώ στον προθάλαμο του Πολιτιστικού Κέντρου προσφέρθηκε δεξίωση για τους παρευρισκομένους.