“Στις άκρες του κόσμου-Πτήσεις δωματίου” Συνέντευξη του Χρήστου Κεχαγιόγλου

26 Οκτωβρίου 2013

Ο ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου παρουσιάζει την τέταρτη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου 20), που επιγράφεται “Στις άκρες του κόσμου-Πτήσεις δωματίου” και διαρκεί έως τις 2 Νοεμβρίου 2013.

Christmas trees Pitt Island South Pacific Χρήστος Κεχαγιόγλου

Christmas trees Pitt Island South Pacific Χρήστος Κεχαγιόγλου

Η νέα δουλειά του Χρήστου Κεχαγιόγλου ακολουθεί τον γνώριμο σχεδιαστικό “κανόνα” της μέχρι τώρα διαδρομής του, αλλά παραλλάσσεται σαφώς θεματικά και χρωματικά. Οι “άκρες του κόσμου” είναι τοπία μακρινά που παραπέμπουν στη φανταστική εξιστόρηση ταξιδιών.

nanortalik Χρήστος Κεχαγιόγλου

nanortalik Χρήστος Κεχαγιόγλου

Όπως γράφει και ο ίδιος: “Η πραγματικότητα είναι ένας απέραντος ωκεανός. Και κάθε λευκό τελάρο, κάθε άσπρο χαρτί, είναι η υπόσχεση ενός ταξιδιού. Όλοι κάτι περιμένουμε απ’ αυτές τις λευκές επιφάνειες. Εγώ ταξιδεύω πάνω τους. Χωρίς συγκεκριμένο στόχο και προορισμό. Και μέσα απ’ το ταξίδι, μου αποκαλύπτεται σιγά-σιγά μια κατεύθυνση, μια κατάληξη. Σα να είναι θαμμένη στο λευκό μια εικόνα που με την προσεκτική έρευνα αποκαλύπτεται. Βρισκόμαστε στην άκρη του νου. Αναμνήσεις, αφηγήσεις και μύθοι είναι εδώ ένα κουβάρι, που κάθε φορά ξετυλίγεται διαφορετικά, αναπάντεχα, και σχεδιάζει στο λευκό μια αινιγματική ερμηνεία αυτού που υπάρχει. Αυτές είναι οι πτήσεις δωματίου. Και τα έργα που προκύπτουν απ’ αυτές είναι για μένα οι άκρες του κόσμου. Άλλες φορές θυμίζουν κάτι μακρινό, μια συγκεκριμένη, απομονωμένη γωνιά αυτού του πλανήτη κι άλλες μπερδεύονται στο όνειρο και προβάλλουν απόμακρους τόπους εσωτερικούς, εξ ίσου πραγματικούς, που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί”.

road to grymantbyen Χρήστος Κεχαγιόγλου

road to grymantbyen Χρήστος Κεχαγιόγλου

Για την έκθεσή του μίλησε στην Πεμπτουσία, ο ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου.

-Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη νέα σας έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Τι θα δούμε σ΄ αυτήν; Τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος της έκθεσης;

-Η καινούργια μου δουλειά είναι μέρος μιας ενότητας ζωγραφικής που επεξεργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει τίτλο “Στις άκρες του κόσμου – Πτήσεις δωματίου” και είναι εν ολίγοις αυτό που λέει ο τίτλος: φανταστικές πτήσεις, με όχημα το εργαστήριο μου, στις πιο μακρινές άκρες του κόσμου. Είναι ένα παιχνίδι για τη δύναμη της φαντασίας και της μνήμης. Τα συγκεκριμένα μέρη στην ουσία δεν έχουν κανένα τοπιογραφικό ενδιαφέρον, είναι τα ξεφτίσματα της γης. Έχουν όμως έναν μύθο: την απόσταση τους από τον πολιτισμό, την ακραία τους γεωγραφική θέση, που τα κάνει δέλεαρ για τους εξερευνητές. Γίνεται λοιπόν κι ο ζωγράφος με την φαντασία και τα δικά του μέσα, τα χρώματα, τα σχήματα, και την ζωγραφική παράδοση, ένας διαφορετικός εξερευνητής! Μέσα από τη ζωγραφική, μέσα από τη δημιουργικότητα της φαντασίας, οι τόποι αυτοί γίνονται πατρίδες του μύθου. Απ’ την άλλη να μη ξεχνάμε ότι το θέμα για τη ζωγραφική είναι μια αφορμή. Στην ουσία είναι χρώμα, είναι φως και μιλάει μ’ έναν πολύ πιο ελεύθερο, αυτόνομο και άμεσο τρόπο στην ψυχή. Οι προηγούμενες εκθέσεις αυτής της ενότητας παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, στη Θεσσαλονίκη και στο Ντουμπάι. Η τελευταία φιλοξενείται στην ιστορική γκαλερί Ζουμπουλάκη, στο κέντρο της Αθήνας και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Είναι μια ωραία ευκαιρία κατεβαίνοντας κανείς τα σκαλιά της γκαλερί να φύγει για ένα μακρινό ταξίδι…

round trip Χρήστος Κεχαγιόγλου

round trip Χρήστος Κεχαγιόγλου

-Είστε καθισμένος μπροστά στο άσπρο τελάρο. Τι σας κινητοποιεί ώστε να ξεκινήσετε ένα έργο;

-Μια διάθεση εξερεύνησης. Το άσπρο τελάρο αισθάνομαι ότι είναι γεμάτο με πράματα και θάματα που με αυτοσυγκέντρωση και δουλειά θα αποκαλυφθούν. Με κινητοποιεί αυτή η εικόνα που κυοφορείται σε κάθε λευκό τελάρο, διψάω να δω τι … Στη συγκεκριμένη ζωγραφική ενότητα αρχή για κάθε τέτοιο ταξίδι είναι μια μεγάλη και προσεκτική μελέτη που οργανώνω για κάθε μέρος, που γεωγραφικά και μυθοπλαστικά με κινητοποιεί ν’ ασχοληθώ μαζί του. Σήμερα η τεχνολογία της επικοινωνίας μας δίνει πολλές δυνατότητες συλλογής υλικού. Αυτή η ακατέργαστη αλλά πολύ ζωντανή πρώτη ύλη γίνεται μ’ έναν τρόπο μια μνήμη, άσχετο αν πήγε ή αν δεν πήγε κανείς σ’ αυτά τα μέρη, και στη συνέχεια η μνήμη δημιουργεί ζωγραφικές σκέψεις και σχέδια κι αυτά με τη σειρά τους συγκεντρώνονται όλα σ’ ένα έργο … Το έργο εντέλει που αποκαλύπτεται στο λευκό τελάρο είναι πολυσυλλεκτικό, κορύφωση μιας διαδικασίας, αποτέλεσμα συνάντησης αυτής της προηγούμενης επίμονης ενέργειας του πνεύματος, αλλά και της χειρωνακτικής εργασίας, της ζωγραφικής πράξης που μεταφέρει, χαράζει αυτή την ενέργεια στα υλικά…

Το Ημερολόγιο του 2014 των Εκδόσεων Εν Πλω, με έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου

Το Ημερολόγιο του 2014 των Εκδόσεων Εν Πλω, με έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου

Εντωμεταξύ, από τις εκδόσεις Εν Πλω κυκλοφορεί το Ημερολόγιο 2014 – “Στις άκρες του κόσμου. Πτήσεις δωματίου” με 14 έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου από την ομώνυμη ζωγραφική του ενότητα που εκτίθεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου γράφει για τις “πτήσεις δωματίου”:

“ Ένα παιχνίδι εικόνων. Και σ’ όλα τα παιχνίδια µόνο η παράλογη πίστη σ’ έναν κανόνα µπορεί να τα κάνει σοβαρά, πραγματικά. Τα έργα που προκύπτουν απ’ αυτό το εσωτερικό παιχνίδι είναι οι άκρες ενός ζωγραφικού κόσµου. Μέρη µακρινά, συγκεκριμένοι τόποι, µαζί πολύ αληθινοί και πολύ ψεύτικοι, πολύ πραγματικοί και τελείως ανύπαρκτοι. Όπως κι όλη η ζωγραφική, κι ολόκληρη η τέχνη”.

Κατερίνα Χουζούρη