Ο Καβάφης του Πατριάρχη

21 Νοεμβρίου 2013

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, φιλοξενεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Ανδριόπουλου με θέμα τα 6 ανθολογημένα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη. Τη διάλεξη (θα γίνει στις 18.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο), θα ακολουθήσει σύντομη συναυλία, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα ποιήματα στη μελοποιημένη εκδοχή τους για φωνή και πιάνο από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.

kavafis

Πρόκειται για τα ποιήματα: Οι Θερμοπύλες, τα Κεριά, τα Τείχη, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Che fece…il gran rifiuto, και Η Πόλις, τα οποία ανθολόγησε ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τα χρόνια της φοίτησής του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η νεανική ποιητική ανθολογία του Πατριάρχη εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 1954 και περιλαμβάνεται σ’ ένα τετράδιο με τον τίτλο «Ποιήματα», όπου ανθολογούνται 79 ποιήματα από 35 ποιητές, 32 Έλληνες και 3 ξένους.

Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Ανδριόπουλος θα αναφερθεί στο τετράδιο του Πατριάρχη, στην Καβαφική ανθολογία του αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη. Εκτενής θα είναι η αναφορά στη μελοποίηση των συγκεκριμένων ποιημάτων από Έλληνες συνθέτες, κατά το διάστημα των 60 χρόνων από το 1953 μέχρι σήμερα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πριν από μερικά χρόνια (Οκτώβριος 2009), παρέστη σε εκδήλωση που έγινε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή κατά την οποία η ομάδα “Κ.Π.Καβάφης” του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, είχε δώσει παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή. Τότε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε πει πως όταν ήταν μαθητής στην πρώτη τάξη του Λυκείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είχε ξεκινήσει να συλλέγει ποιήματα για τον Καβάφη. Και είχε τονίσει ότι ο Καβάφης μιλούσε πάντα στην ψυχή του, ενώ απαντώντας σ’ όλους όσοι υποστηρίζουν ότι ήταν οπαδός της αρνήσεως, είχε υπογραμμίσει ότι ο Καβάφης αγαπούσε την Εκκλησία και τη Χριστιανική Θρησκεία (σχετικό ρεπορτάζ από τη συγκεκριμένη εκδήλωση στην ιστοσελίδα www.amen.gr/article 762).

Tο πρόγραμμα της συναυλίας έχει ως εξής:
Θερμοπύλες, Αντίοχου Ευαγγελάτου (1903-1981)
Κεριά, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989)
Τείχη, Λεωνίδα Κανάρη (1963 -)
Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Γιώργου Κουρουπού (1942 – )
Che fece….il gran rifiuto, Ιάκωβου Κονιτόπουλου (1963 – ) – α’ εκτέλεση
Η Πόλις, Άλκη Μπαλτά (1948 – ) – α’ εκτέλεση
Ερμηνεύουν:
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι
Νικόλ Καραλή, πιάνο
Πέτρος Μπούρας, πιάνο
Δημήτρης Γεωργαλάς, απαγγελία
Roni Bou Saba, απαγγελία

Κατερίνα Χουζούρη