Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού (μέρος 5ο)

17 Δεκεμβρίου 2013

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, παραμονή της μεγάλης ρωσσικής χριστιανικής γιορτής, μιας εκ των δύο κάθε έτους, της Παναγίας του Kazan, η αποστολή παρέστη στον μεγάλο εσπερινό στον ναό της Αγίας Τριάδος της Μόσχας, όπου πρωτοσυναντήσαμε, χαιρετίσαμε και ασπασθήκαμε τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιο.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Άνθιμος αντιπροσφωνών ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο εσπερινός ηταν λαμπρότατος και είχε τοποθετηθεί η μεγάλη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Kazan. Παρέστησαν ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα, πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, προεξαρχόντων των Ελλήνων βουλευτών.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ προσφέρων δώρα στον Μητροπολίτη και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος υπό το ευφρόσυνον βλέμμα του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Ανθίμου, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού εις το Ιερό του Ναού, ο Ρώσσος πατριάρχης δέχθηκε ολόκληρη την ελληνική αποστολή και έδωσε σε όλους από μία χρυσή εικόνα της Παναγίας του Kazan.

Αναμνηστική φωτογραφία του οργανωτού της μεγάλης και ιστορικής μετακομιδής με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσσίας. Σε δεύτερο πλάνο ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και ο Πρόξενος της Κύπρου στην Μόσχα.

Είχε δε την ευκαιρία ο Αλέξιος να μιλήσει φυσικά εκ των ενόντων με την Ελληνική αποστολή, γιατί το πρόγραμμα είχε ρυθμιστεί έτσι, ώστε η μεγάλη συνάντηση να γίνει τη μεθεπόμενη στην Ιερά Μονή Ντονσκόϊ, του Τύχωνος, όπου και ο τάφος του Πατριάρχη, όπου δυστυχώς και τελικώς δεν παρέστη, λόγω πραγματικού σοβαρού κωλύματος[23].

Από την αυγή κυρίες της Μόσχας στόλισαν με άνθη, τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της Εκκλησίας της Παναγίας του Καζάν πριν την επίσημη λειτουργία της εορτής Της και της επιδόσεως των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιο στον Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο Δ’ και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ.

Προ της μεγάλης εκκλησίας της Παναγίας του Καζάν Έλληνες και Ρώσσοι Μητροπολίτες αναμένοντες τον Πατριάρχη της Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιο. Εξ αριστερών ο Αργολίδος Ιάκωβος, ο Άρτης Ιγνάτιος και οι Ρώσσοι Αρχιερείς.

Μπροστά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν διακρίνονται από αριστερά ο Μητροπολίτης Αλέξιος, ο ελληνομαθής γραμματέας Παίσιος, ο Ηγούμενος Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και δεξιά ο Οικονόμος του Μετοχίου του Αγίου Νικολάου Ξάνθης π. Νήφων.

Την επομένη στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας του Kazan, όπου η ομώνυμη εκκλησία βρίσκεται στη γνωστή Κόκκινη Πλατεία, εγένετο λαμπρή και μεγάλη λειτουργία προς τιμήν της Θεοτόκου και παράλληλα μία μεγάλη θρησκευτική και συγκινητική γιορτή προς τιμήν του Αγιου Μαξίμου του Γραικού κατά την παράδοση δυο λαρνακών, πού περιείχαν ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Στη λιτανεία της ιεράς εικόνας της Παναγίας του Καζάν συμμετείχαν Ρώσσσοι Μητροπολίτες, Ιερείς και διάκοι. Στη φωτογραφία φαίνεται ο παλαιός και ιστορικός Ναός της Παναγίας του Καζάν πού βρίσκεται στο βορειοδυτικό σημείο της κεντρικής, μεγάλης και λεγομένης «Κόκκινης Πλατείας» της Μόσχας, πρωτεύουσας της Ρωσσίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιος εξερχόμενος του μεγάλου και στορικού ναού της Παναγίας του Καζάν σηκώνει ψηλά την θαυματουργική εικόνα της ομώνυμης Παναγίας για να την αντικρύσουν όλοι οι παριστάμενοι και πανηγυρίζοντες Ρώσσοι ορθόδοξοι χριστιανοί και κοντά σ΄ αυτούς οι παριστάμενοι ξένοι ορθόδοξοι προσκυνητές και οι τουρίστες.

Από τη λιτανεία της Ιεράς και θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας του Καζάν πέριξ του ομωνύμου Ναού. Διακρίνονται μεταξύ των Ρώσσων Μητροπολιτών οι ΈΕλληνες Μητροπολίτες κ.κ. Ιγνάτιος Άρτης, Ιάκωβος Αργολίδος, και Άνθιμος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Πατριάρχης της Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιος κατά την επίσημη λειτουργία και τη τελετή επιδόσεως των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται φωτισμένο το προφίλ του Μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου Δ΄.

Συγκεκριμένα, μετά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του Kazan γύρω από τον Ναό της Παναγίας της Παντανάσσης και όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία, άρχισε η τελετουργία της επιδόσεως των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Στην Ωραία Πύλη εμφανίστηκε λαμπροντυμένος και επιβλητικός ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Ρωσσίας Αλέξιος, ο όποιος εκφώνησε έναν εμπνευσμένο και συγκινητικό λόγο, αναφερθείς στην αρχή στην Παναγία του Kazan και στη συνέχεια εκτενέστατα και ρητορικά στον Μάξιμο Γραικό, για το νόημα της μετακομιδής των σεπτών λειψάνων του Μαξίμου και για την ελληνική αποστολή.

Στη συνέχεια, σε άκρως φορτισμένη συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Πατριάρχης επέδωσε στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο μία χρυσή λάρνακα, η οποία κάτω από το περίτεχνο κάλυμμα υπήρχε δίκην δευτέρου εσωτερικού καλύμματος η χρυσή εικόνα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού με το σεπτό λείψανο του, και επιπλέον μία ωραία φορητή εικόνα του Μαξίμου του Γραικού από τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ αντιπροσφέρει με τη σειρά ρτου δώρα στον Πατριάρχη της Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιο. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο Ρώσσος αρχαιολόγος και ιστορικός κ. S. Beljaev.

πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8