Χριστούγεννα στο Βυζάντιο και σήμερα

16 Δεκεμβρίου 2013

Από τον εξαιρετικό πλούτο του υμνογραφικού και μουσικού θησαυρού των Χριστουγέννων, η Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του  A.Π.Θ. την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ.  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιάσει την εκδήλωση με θέμα «Χριστούγεννα στο Βυζάντιο και σήμερα» με αντιπροσωπευτικούς ύμνους και τροπάρια της πρωτοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

koytloymoysioy2

Μικρογραφία από το Στιχηράριο της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου 412, 14ος αι.
Από: Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομίας, Η Γέννηση του Χριστουύ στην τέχνη του Αγίου Όρους, επιμ. Ιωάννης Ταβλάκης, σχόλια: Νικόδημος Λαυριώτης (Θεσσαλονίκη, 2000), σ. 111

Η παρουσίαση της Ομάδας θα γίνει τα μέσα από παλαιά χειρόγραφα και νεότερες εκδόσεις προσκαλώντας το κοινό σε διαδραστική συμμετοχή. Ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές και συνθέτες στο έργο των οποίων θα αναλυθεί είναι ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ο Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, ο Άγιος Γερμανός, ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός, η Οσία Κασσιανή, ο Πέτρος Πελοποννήσιος, ο Πέτρος Βυζάντιος και άλλοι.

Η παρουσίαση θα κλείσει με διάφορα κάλαντα που συνδυάζονται στενά με την παράδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, τόσο σε επίπεδο κειμένου- μουσικής, όσο και σε επίπεδο μουσικής παρασημαντικής.

Η Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής ιδρύθηκε το 2006 και λειτουργεί ως ένα μικρό εργαστήριο, που συμπληρώνει το μάθημα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Φέρει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και ερευνητικό.Έχει ως σκοπό τη διεύρυνση και εμβάθυνση γνώσεων σχετικά με την παλαιά βυζαντινή παρασημαντική, την αναζήτηση νέων προσεγγίσεων στη διδασκαλία Παλαιογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής και την ετοιμασία μελλόντων επιστημών στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, η Ομάδα είναι ανοιχτή και προς την κοινωνία, θέλοντας να φέρει την ομορφιά του βυζαντινού μουσικού θησαυρού και προς το ευρύτερο κοινό. Η Ομάδα συνεργάζεται με παραδοσιακούς ψάλτες και με διάφορα άλλα σχήματα.

Μέχρι σήμερα πραγματοποίησε σειρά εισηγήσεων και εργαστηρίων σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε masterclasses βυζαντινής μουσικής, συναυλίες και διάφορες άλλες παραστάσεις. Υπεύθυνη της Ομάδας είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, επίκουρη καθηγήτρια του ΤΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.