Καλά Χριστούγεννα από την «Πεμπτουσία»!

24 Δεκεμβρίου 2013

«Ο Λόγος σαρξ εγένετο»
Τα λόγια αυτά γράφηκαν πριν από περίπου 1950 χρόνια από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Θεός Λόγος γίνεται άνθρωπος και παίρνει σάρκα. Οι πιο πολλοί από εμάς δεν έχουμε αντιληφθεί δυστυχώς το βάθος και το μεγαλείο της φράσης αυτής.

Lytras2

Ο Θεός δεν ενώνεται απλά με τον άνθρωπο για να τον σώσει. Λαμβάνοντας σάρκα, δηλαδή ύλη, καταφάσκει και αγκαλιάζει οτιδήποτε υλικό υπάρχει στον κόσμο: τον άνθρωπο, την φύση, τον πολιτισμό, κάθε τι που υπάρχει στο σύμπαν.

Δείχνει ότι ο Δημιουργός δεν αποστασιοποιείται περιφρονώντας το δημιούργημά του, αλλά κατέρχεται σε αυτό και γίνεται ίδιος άνθρωπος, θέλοντας να του δείξει πόσο πραγματικά αξίζει το να είσαι άνθρωπος, να ανήκεις σε αυτό που λέγεται κόσμος, κτίση, σύμπαν. Ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο σε ένα μεταφυσικό υπερπέραν, ότι η τελειότητα και η δυνατότητα της πραγμάτωσής της βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον κόσμο, μέσα μας.

Όσο και αν τα λάθη της ιστορίας μας και της καθημερινότητάς μας συσκοτίζουν αυτήν την ομορφιά της φύσης μας, είναι αδύνατον να την καταστρέψουν. Και όσο μεγάλα και ανυπέρβλητα κι αν φαντάζουν τα εμπόδια που προβάλλουν τα κόμπλεξ και η εμπάθειά μας να ανακαλύψουμε αυτήν την ομορφιά, είναι αδύνατον να καταργήσουν τη δυνατότητα αυτή. Μια δυνατότητα που πηγάζει από μία ταπεινή Φάτνη η οποία αποκαλύπτεται πρώτα στους απλούς και ταπεινούς και μετά την προσκυνούν οι σπουδαίοι και σοφοί.

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή που μαλακώνουν οι καρδιές. Είναι περίοδος που κάθε άνθρωπος θέλει ν’ αφήσει χαραμάδες μέσα του, για να μπει το φως της «ανατολής ανατολών», για να δει με περισσότερη ανθρωπιά τους γύρω του, για να αφήσει ένα μέρος αυτής της ομορφιάς να τον αγκαλιάσει.

Εμείς στην Πεμπτουσία έχουμε εδώ και καιρό αποφασίσει να αναδείξουμε αυτήν την ομορφιά που υπηρετεί η εκκλησιαστική μας παράδοση. Και από αυτή τη θέση θέλουμε ειλικρινά να σας ευχαριστήσουμε, εσάς τους αναγνώστες μας, για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και για την πολύπλευρη στήριξη στο έργο μας.

Μέσα από την καρδιά μας σας ευχόμαστε

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Η Χάρις του Νεογέννητου Κυρίου να πλημμυρίζει τις καρδιές σας!

Η Συντακτική Ομάδα της Πεμπτουσίας