Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Αρχαιογνωστικής Έρευνας

6 Δεκεμβρίου 2013

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεσμών και Πολιτισμών διοργανώνει συμπόσιο με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Αρχαιογνωστικής Έρευνας». Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 10 π.μ. με 7 μ.μ.

texnologies

Πρόκειται για ένα Συμπόσιο που αποσκοπεί στη γνωριμία με μερικές από τις νέες μεθόδους ερεύνης και τα επιτεύγματά τους στην κατανόηση του αρχαίου κόσμου.

Είναι κοινός αποδεκτό ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας των Η/Υ έδωσε τη δυνατότητα κατασκευής καταλλήλων ψηφιακών «μοντέλων» για τη μελέτη διαφόρων φυσικών φαινομένων στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Η χρήση νέων τεχνολογιών, από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στις έρευνές τους για την κατανόηση του αρχαίου κόσμου, συνεπάγεται διεπιστημονική συνεργασία, η οποία είναι απολύτως αναγκαία, αν θέλουμε να γνωρίσουμε το παρελθόν της γης, της ζωής και του πολιτισμού μας.

Η Θαλάσσια Γεωαρχαιολογία μπορεί να αναπαραστήσει μεταβολές του υποθαλάσσιου φλοιού της γης στο πέρασμα των αιώνων, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε το γεωλογικό περιβάλλον υποθαλασσίων αρχαιολογικών χώρων. Σύγχρονες γεωδαιτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται στη μελέτη του αστρονομικού προσανατολισμού μνημείων, και μέσω αυτού επιχειρείται η χρονολόγησή τους.

Με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά όργανα γίνεται όχι μόνον μοντελοποίηση και προσομοίωση, αλλά και διερεύνηση και ανακατασκευή πιστών, λειτουργικών αντιγράφων αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως π.χ. του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Νέες μέθοδοι βασισμένες σε νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται επίσης για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας (π.χ. εικόνες, χειρόγραφα).

Τέλος, η ψηφιοποίηση αρχαίων κειμένων συνοδευομένη από τον διεπιστημονικό σχολιασμό τους, με δυνατότητα διαρκούς προσθήκης νέων σχολίων, ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα, τη μελέτη και την κατανόησή τους.

Για λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα: http://mbp.gr/html/gr/nea.htm