Ινομυώματα μήτρας: όταν ενοχλούν, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά

17 Ιανουαρίου 2014

inomiomata_ep 

Τα ινομυώματα είναι μορφώματα που σχηματίζονται στην μήτρα. Το μέγεθος ποικίλει από το μέγεθος ενός μπιζελιού έως το μέγεθος ενός πεπονιού. Συνηθως είναι καλοήθη.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ινομυώματα δεν το γνωρίζουν διότι το μέγεθος είναι μικρό και δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα.

Προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το μέγεθος, την εντόπισή τους ή τον αριθμό τους. Εμφανίζονται σε γυναίκες στο 1-2% που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Μπορούν όμως να εμφανισθούν και σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι πιο συχνά στις γυναίκες της μαύρης φυλής.

Τα αίτια της ανάπτυξης τους είναι ουσιαστικά άγνωστα. Τα οιστρογόνα, ορμόνες της γυναίκας, φαίνεται ότι συντελούν στην αύξησή τους. Έτσι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, τα ινομυώματα τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος και πολλές φορές δίνουν και συμπτώματα, ενώ στην εμμηνόπαυση λόγω του ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, τα ινομυώματα υποστρέφονται.

Συμπτώματα ύπαρξης ινομυωμάτων μπορεί να περιλάβουν: υπογονιμότητα, αλλαγές της περιόδου, πιο πολύ αίμα, πιο συχνές περίοδοι, κράμπες στην πύελο κατά την περίοδο, κολπική αιμορραγία χωρίς να είναι χρονικά η περίοδος. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή πόνος πίσω στην πλάτη. Εάν το μέγεθος του ινομυώματος είναι μεγάλο μπορεί να πιέζει γειτονικά όργανα όπως ουροδόχο κύστη, Έτσι θα έχουμε δυσχέρεια ούρησης ή συχνοουρία. Ή εάν η πίεση ασκείται στο παχύ έντερο να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό. Τέλος, αποβολές και υπογονιμότητα.

Η διάγνωση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει με απλή γυναικολογική εξέταση ή υπερηχογραφική εξέταση ή υστεροσκοπική εξέταση ή υστεροσαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση.

Θεραπεία ινομυωμάτων

Τις περισσότερες φορές που είναι μικρά και εμφανιστούν σε γυναίκες με εμμηνόπαυση δεν χρειάζονται θεραπεία, αν είναι σε μικρό μέγεθος.

Αν όμως μια γυναίκα έχει συμπτώματα ύπαρξης ινομυωμάτων και δεν μπορεί να τα ανεχτεί και δεν αντιμετωπίζονται με παυσίπονα ή φάρμακα κατά της μητρορραγίας τότε η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να εξεταστεί με προσοχή.

Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με ινομυωμεκτομή ή με υστερεκτομή. Η ινομυωμεκτομή διατηρεί την μήτρα άρα μπορεί να κάνει παιδιά και βέβαια υπάρχει η πιθανότητα η γυναίκα αυτή να γεννήσει με καισαρική τομή σαν μέθοδο τοκετού για να ελαττωθούν κίνδυνοι κάποιας ρήξης της μήτρας κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Η ινομυωμεκτομή γίνεται ή με τομή στην κοιλιά της γυναίκας ή λαπαροσκοπικά (επεμβαση εκλογης) ή και υστεροσκοπικά.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του ινομυώματος, τον αριθμό και την θέση του ινομυώματος.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists