Προσβάσιμη σελίδα

Μελωδικά υπηχήματα από τον βυζαντινό χορό «Τρόπος»

Η από χορού ερμηνεία της ψαλτικής τέχνης εκφράζει το λειτουργικό ήθος της ψαλτικής και αναδεικνύει το λειτουργικό μέλος ως αρμονική και ισόρροπη σύζευξη λόγου και μέλους. Μετά τις πρωτοπόρες προσπάθειες ξένων και ελλήνων ψαλτών και μαϊστόρων μπορούμε σήμερα να παρατηρήσουμε την ίδρυση οργανωμένων και καταρτισμένων ψαλτικών χορών ανά την Οικουμένη.

a.athanasios

Θεμέλιο λίθο στο θέμα της χορωδιακής ψαλτικής, έθεσε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην καταξίωση και αναγνώριση του βυζαντινού μέλους στο εξωτερικό, αλλά και μεγάλοι ψάλτες και δάσκαλοι της ψαλτικής που συνεχίζουν ανανεωτικά και δυναμικά το έργο αυτό. Μεταξύ αυτών  ο δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης και χοράρχης του βυζαντινού χορού «Τρόπος», Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Ο βυζαντινός χορός μέχρι σήμερα πραγματοποίησε ικανό αριθμό συναυλιών και εξέδωσε ψηφιακούς δίσκους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον αρίφνητο πλούτο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μουσικής φιλολογίας.

Ο βυζαντινός χορός «Τρόπος» συνεχίζοντας το οδοιπορικό στους δρόμους του μελωδικού πλούτου της ψαλτικής,  θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην οποία θα ψάλει  ύμνους της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, με μέλη Αγιορειτών και Κωνσταντινουπολιτών μελοποιών, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 και ώρα: 18.00  στο Θέατρο Ολύμπια Ακαδημίας  59, Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Κάλαντα Βαΐων (Νεανικό Μουσικό Εργαστήρι Θέρμης)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Ιδιόμελο Κυριακής των Βαΐων (Ματθαίος Τσαμκιράνης))
«Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος», ήχ. πλ. β΄ (Χορός Ψαλτών Γρ. Νταραβάνογλου)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής των Βαΐων (28/04/2024)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Δοξαστικό Κυριακής των Βαΐων (Θρ. Στανίτσας)