Τα κουδούνια ως ήχος και δρώμενο

23 Φεβρουαρίου 2014

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στα πλαίσια της δράσης του «Οι δρόμοι του κουδουνιού» καλεί στη Θεσσαλονίκη ομάδες από όλη την Ελλάδα για την πρώτη πομπή κωδωνοφορίας: αναπαραστάσεις από δρώμενα γονιμικά, κωδωνοφορίες εκκωφαντικές και αποτροπαϊκές, «εκτός τόπου και χρόνου» ως προς τη γεωγραφία και τη συμβατική χρονομέτρηση, εντός όμως της εποποιίας της κοινής γεωργοκτηνοτροφικής μας κληρονομιάς, της πιο πλατιάς, της πιο γενναιόδωρης αναγωγής του σημερινού μας πολιτισμού.

kodonmesa

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν στης 15 Φεβρουαρίου με την Έκθεση του Νίκου Βαρδινούδη Πρόσωπα+Προσωπεία και συνεχίστηκαν με ομαδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα με τα οποία επιχειρήθηκε μια «τελετουργία μύησης» στα δρώμενα και στο βαθύτερο νόημα του επιτελεστικού τους σκοπού.

Στο κτήριο των περιοδικών εκθέσεων, σήμερα, 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Κουδούνι: ήχος, χορός, δρώμενα.» Εισηγητές ήταν οι: Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, Λαογράφος η οποία μίλησε με θέμα: «Παραδοσιακές μεταμφιέσεις». Το λόγο εν συνεχεία έλαβε η Υβόννη Χάντ, Εθνοχορολόγος, η οποία μίλησε με θέμα: «Τα κουδούνια χορεύουν».  Και τέλος, ο Παναγιώτης Πανόπουλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μίλησε με θέμα: «Ηχητική, οπτική και κειμενική, εθνογραφία των κουδουνιών: Περιστάσεις, επιτελέσεις, αναπαραστάσεις». Η βραδιά έκλεισε με τη Ζυράννα Ζατέλη η οποία διάβασε αποσπάσματα από το μυθιστόρημά της: «Και με το φως του λύκου επανέρχονται. (Οι κουδουνοφόροι μέσα από τη μυθοπλασία της συγγραφέως). Είχαμε την ευκαιρία επίσης να θαυμάσουμε την έκθεση του Σωκράτη Νίκογλου με γενικό τίτλο: «Τελετουργία μύησης».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την 1η πομπή κωδωνοφόρων από το Λευκό Πύργο στην πλατεία Αριστοτέλους.

Βλέπε επίσης: https://www.pemptousia.gr/2014

 https://www.pemptousia.gr/2014/02

Άποψη της εκθέσεως:

kodon3

kodon2