Τιμητικός έπαινος για τις λύρες των Αρχαίων Ελλήνων

30 Απριλίου 2014

Με κύριους θεματικούς άξονες τη δημιουργική οικονομία και την εκπαίδευση στο Design, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου “Designing Creative Synergies 2014”. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 28 Απριλίου στους χώρους του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων  (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. και το συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών σε συνεργασία με τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, τη Μητροπολιτική  Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. και το Κέντρο Δημιουργικής Οικονομίας  Θεσσαλονίκης.

lira3

Κατα τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τρείς αρχαιοελληνικές λύρες του «The Lyre 2.0 Project»  και έλαβαν τον πρώτο τους τιμητικό έπαινο. Ιδιαίτερη αξία λαμβάνει η εν λόγω βράβευση, μιας και πρόκειται για μια εφευρετική πρόταση στο συγκεκριμένο αντικείμενο με αναγνώριση από τόσους φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσ/νίκης Α.Ε. και το Κέντρο Δημιουργικής Οικονομίας Θεσ/νίκης.

Στα διάφορα στάδια δημιουργίας των οργάνων και περαιτέρω προώθησης τους συμμετείχαν: ο οργανοποιός Αναστάσιος Κουμαρτζής, η οργανοπαίκτης Λίνα Παλερά, ο Νίκος Γρηγοριάδης, Δρ. Γ. Καλλίρης και Ρ. Κωτσάκης απο Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. οι οποίοι, όπως δήλωσαν, απώτερος στόχος τους είναι η παραγωγή και  κυκλοφορία του αρχαιοελληνικού αυτού μουσικού οργάνου.