Ο παππούς Γιαγκούλης και η Σουμελά

6 Απριλίου 2014
Φωτο:.vokrugsveta.ru

Φωτο:.vokrugsveta.ru

 

Στα εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου 1903, ο Κωστής Βιόπουλος και η γυναίκα του Ευμορφίλη, το γένος Λαμπριανίδου, από την Κρώμνη της Τραπεζούντας, επισκέφθηκαν ως προσκυνητές το μοναστήρι της Παναγίας στο όρος Μελά. Η Ευμορφίλη ήταν έγκυος και την έπιασαν οι πόνοι πρόωρου τοκετού. Την ίδια μέρα ή την επόμενη, λοιπόν, γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ένα εφταμηνίτικο αγόρι, πάνω στο μοναστήρι της Σουμελά. Ο κίνδυνος να μη ζήσει το παιδί ήταν μεγάλος, και γι’ αυτό κάποιος παπάς μοναχός (ίσως ο ηγούμενος) το βάφτισε σε ένα μεγάλο σκεύος που μαγείρευαν φασόλια. Στη Μονή της Σουμελά δεν υπήρχε κολυμβήθρα διότι δε γίνονταν βαφτίσεις, μάλλον λόγω του κρύου κλίματος που επικρατούσε στο βουνό. Το όνομα που έδωσε στο παιδί ήταν Ιωάννης, γιατί έτσι έλεγαν τον παπά, αλλά και γιατί ήταν κοντά η 29η Αυγούστου που είναι η γιορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου. Μετά τη βάφτιση, οι γονείς πήραν το μωρό και επέστρεψαν στην Τραπεζούντα όπου ζούσαν.

Τελικώς το μικρό αγόρι έζησε, και όταν έγινε 2 μηνών, ο Κωστής Βιόπουλος που ήταν κουιμτζής (χρυσοχόος) έστειλε στο μοναστήρι της Σουμελά ασημένια κολυμβήθρα. Έκτοτε ο Ιωάννης Βιόπουλος ανέβαινε συχνά και προσκυνούσε με τους γονείς του την Παναγία Σουμελά, στην οποία τον είχαν τάξει. Γι’ αυτό και ο Γιαγκούλης και η γυναίκα του Ωραιοζήλη από τη μέρα που ξαναστήθηκε η εικόνα της Παναγίας ανέβαιναν κάθε χρόνο στο Βέρμιο και βοηθούσαν με όλες τους τις δυνάμεις το έργο των Δ.Σ. και των προέδρων τους: Φ. Κτενίδη που ήταν και πατριώτης τους Κρωμναίος και Π. Τανιμανίδη, με την οικογένεια του οποίου, και ιδίως με την Κασσιανή Τανιμανίδου, τους συνέδεε βαθιά φιλία.

Διήγηση Ιωάννης Βιόπουλος Θεσ/νίκη 2008

Πηγή: Μνήμες και μνημεία του Πόντου. Στέφανος Π. Τανιμανίδης. ΣΟΥΜΕΛΑ «Η ΠΡΟΣΦΥΞ ΠΟΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ». Τόμος β΄. Σελ. 468-469