«Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν»

7 Μαΐου 2014

Ένα νέο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στο κατάλογο της σειράς για τη νεότερη εκκλησιαστική τέχνη. Πρόκειται για το πολύτιμο πόνημα των Νικολάου Γραίκου και Γεωργίου Φουστέρη με θέμα: «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική Τέχνη της Κύμης»   που εξέδωσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.

kimis5

Εικόνα από το αρχείο του βιβλίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην εκκλησιαστική τέχνη των ναών της Κύμης και των κοντινών οικισμών της από τον 17ο έως τον 20ο αι. Περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής, των εικονογραφικών προγραμμάτων, των κειμηλίων και των έργων εκκλησιαστικής ζωγραφικής δεκαέξι (16) συνολικά ναών και τη μελέτη των καλλιτεχνικών τάσεων και των ζωγράφων. Επιχειρείται επίσης η ερμηνεία της εκκλησιαστικής τέχνης με βάση τις πολιτισμικές, τις ιστορικές και τις λατρευτικές της προϋποθέσεις.

Οι σελίδες του βιβλίου κοσμούνται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Νικόλα Στουρνάρα. Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την Μάγια Στουρνάρα. Στο τέλος του τόμου παρατίθενται κατάλογοι των τοιχογραφιών και των φορητών εικόνων για κάθε ναό, των χορηγών σε διαχρονικό επίπεδο, εκτενής περίληψη στην αγγλική   και αναλυτικό ευρετήριο. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής κ. Δ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 και ώρα 19.30   στο Βυζαντινό Μουσείο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, η Επίκoυρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, η Διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας κ. Αναστασία Λαζαρίδου και οι συγγραφείς.

Για φωτογραφικό υλικό του βιβλίου βλέπε εδώ