Η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα

7 Μαΐου 2014

Ταξίδι στο σήμερα και στο χθες,  οδοιπορικό στον χώρο και τον χρόνο, περιήγηση και ταξιδιωτικός οδηγός, καταγραφή ιστορικών πληροφοριών, άγνωστων μνημείων της Πόλης και αποτύπωση της δραματικής μετεξέλιξης του οικιστικού τοπίου. Όλα αυτά, αλλά και όσα προσωπικά ανακαλύψει ο κάθε αναγνώστης, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες».

mesabetas3

Ο Καθηγητής Αναστάσιος Τάντσης με τον συγγραφέα Αλέξανδρος Μασσαβέτα.

Το βιβλίο μόλις ξεκίνησε το δικό του ταξίδι, αφού πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στο αναγνωστικό κοινό. Ο συγγραφέας, γνωστός ήδη από το προηγούμενο επιτυχημένο βιβλίο «Κωνσταντινούπολη- Η Πόλη των Απόντων» αυτή τη φορά καταπιάνεται με την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Πόλης, από τη βυζαντινή περίοδο έως σήμερα και περιγράφει τρεις από τις ιστορικότερες γειτονιές της Επταλόφου. Το Φανάρι, πνευματικό και εθνικό κέντρο του Ελληνισμού, με τις εκκλησίες του, τα Πατριαρχεία, τα φημισμένα σχολεία του, τον Μπαλατά με τις εβραϊκές γειτονιές του και τις θρυλικές Ρωμαίικες ταβέρνες και τις Βλαχέρνες, με το μακραίωνο βυζαντινό παρελθόν.

mesabettas2

ο συγγραφέας με την καθηγήτρια του Α.Π.Θ Μελίνα Παϊσίδου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στη Θεσσαλονίκη στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, από τους Φωκίωνα Κοτζαγεώργη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και τον  Αναστάσιο Τάντση, λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν ότι το βιβλίο έχει χαρακτηριστικά περιηγητικού εγχειριδίου και ταξιδιωτικού οδηγού με ταυτόχρονη παράθεση ιστορικών πληροφοριών που εμπλουτίζουν την διήγηση. Στις σελίδες του αναδεικνύονται άγνωστα μνημεία της Πόλης, αλλά και η δραματική μετεξέλιξη του οικιστικού τοπίου τα τελευταία χρόνια με τις τραγικές συνέπειές της για τα μνημεία. Αναζητά και καταγράφει τη ζωή μετά το βυζάντιο, «τι είναι αυτό που μένει πίσω όταν οι άνθρωποι έχουν χαθεί»  όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αναστάσιος Τάντσης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο σωζόμενο παλάτι του Πορφυρογέννητου, το παλάτι του Ηγεμόνα, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά και στη συμβολή του βιβλίου στην ανάπλαση παρανοήσεων σε μνημεία της όψιμης Βυζαντινής περιόδου. Ο κ. Φωκίων Κοτζαγεώργης μίλησε για τη συμβολή του βιβλίου στην ανθρωπογεωγραφία της Πόλης και στην ιστορία της αρχιτεκτονικής της.

Ο συγγραφέας, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, επέλεξε να αναφερθεί στην πολιτική των «αποκαταστάσεων» από το τουρκικό κράτος, στους μύθους των απλών ανθρώπων για την ιστορία και τη καταγωγή  τους και έκλεισε με την προτροπή να επισκεφθεί ο καθένας μας σύντομα την Πόλη και να καταγράψει όσο είναι καιρός μνημεία, ήθη και έθιμα ενός παρελθόντος που φεύγει ανεπιστρεπτί.

Η τεκμηρίωση και καταγραφή στοιχείων και πληροφοριών για την Πόλη, μέσα από την διερευνητική και διεισδυτική πέννα του συγγραφέα, γεμάτη γλαφυρότητα και νοσταλγική διάθεση είναι οι καλύτερες συστάσεις για να μαγνητίσει το βλέμμα όσων θα επισκεφθούν σύντομα την Πόλη ή όσων την επισκέφθηκαν και δεν πρόλαβαν να περιηγηθούν στις γειτονιές της.

mesabetas

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge. Το 2003 μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Από τότε εργάζεται ως δημοσιογράφος για ελληνικά και βρετανικά μέσα, ενώ παράλληλα μελετά την ιστορία των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Η Πόλη των απόντων απέσπασε το κρατικό βραβείο χρονικού-μαρτυρίας-ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Τελευταία ετοιμάζει μια σειρά οδοιπορικών για τη Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα διατηρεί, με δύο Τούρκους φίλους του, το ξενοδοχείο Άνεμος στο Κάστρο της Ίμβρου.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιστός.