Η μεγαλύτερη Νεκρόπολη της Μικράς Ασίας

16 Μαΐου 2014

Η Νεκρόπολη του αρχαίου Ανεμουρίου βρίσκεται περίπου 7 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη του Ανεμουρίου (Αναμούρ). Υπάρχουν μαυσωλεία ενός και δύο ορόφων, ατομικά ή ομαδικά σε έναν ιδιότυπο «συνοικισμό» με ένα κοινό τείχος. Στο εσωτερικό κάποιων από αυτούς διασώζονται τοιχογραφίες, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς όλα είναι κλειστά. Ωστόσο, μέσα από μια μικρή πόρτα, που επιτρέπεται, μπορείτε να δείτε κάποια από αυτά στο εσωτερικό τους.

nekropoli2

Τα ερείπια μιας πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας βρίσκονται δίπλα στο νεκροταφείο του Ανεμούριου. Καθώς προχωρούμε προς τα νότια της πόλης συναντούμε τα κτίρια της άμεσα. Εδώ, διασώζονται ερείπια κάποιων θερμών – δημόσιων λουτρών – του θεάτρου και του ωδείου. Οι θέρμες συντηρούνται σε πολύ καλό βαθμό και αποτελούνται από μεγάλες πισίνες με ψηφιδωτά δάπεδα. Τα ψηφιδωτά στο δάπεδο διατηρήθηκαν και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι καλυμμένα με άμμο και χαλίκια. Αν «ξύσει» κανείς το έδαφος θα αντικρίσει έκπληκτος πολλές ενδιαφέρουσες και θαυμάσιες εικόνες.

anemourio2

Οι Τούρκοι κάλυψαν επίτηδες τα περισσότερα από αυτά με άμμο και χαλίκια προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους. Μερικά από αυτά τα ψηφιδωτά αποκαλύπτονται ειδικά για τους τουρίστες. Στο ωδείο τελούνταν οι μουσικοί αγώνες και το μέγεθός του ήταν μικρότερο από το θέατρο. Το θέατρο του Ανεμούριου δεν διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, όπως το ωδείο, επειδή τα πέτρινα του καθίσματα ως σήμερα τα κάλυπτε το χώμα. Οι θέρμες βρίσκονται πίσω από το αμυντικό τείχος της πόλης και κάποιες από αυτές δεν είναι ορατές γιατί ένα μέρος των τειχών έχει καταρρεύσει.

anemourio4

Το ωδείο του Ανεμουρίου.

Η σχέση των κατοίκων του Ανεμούριου με την άμυνα της πόλης ήταν παράξενες και ιδιότυπες. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια του οχυρού τείχους που έφτανε ως την κορυφή του βουνού. Δεξιά και 2 μόλις μέτρα από το τείχος αρχίζει να απλώνεται η νεκρόπολη. Οι κρύπτες βρίσκονται πολύ κοντά στο τείχος. Η οχύρωση πολύ ισχυρή. Για παράδειγμα, εντύπωση προκαλεί το κυκλώπειο τείχος του θεάτρου. Προφανώς, οι κάτοικοι του Ανεμούριου προσέφεραν πολλά χρήματα για την άμυνα της πόλης. Γι αυτό, τον 7ο αι. μ.Χ. αναφέρεται ο τελευταίος οικισμός του Βυζαντινού Ανεμούριου, που εξαφανίστηκε από τις επιθέσεις των Αράβων.

nekropoli4

Στα ερείπια του Ανεμούριου βρίσκονται 4 εκκλησίες. Όλες βρίσκονται πίσω από τη γραμμή του αμυντικού τείχους, δηλαδή μέσα στην πόλη και μια από αυτές δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη από τους αρχαιολόγους. Όπως, επίσης, δεν έχουν βρεθεί και οι ιδιωτικές κατοικίες. Είναι πιθανόν αυτές να ήταν κατασκευασμένες από λιγότερο ανθεκτικά υλικά, αν και διαφαίνεται ότι υπάρχει σε πληθώρα κτισμάτων στην αρχαία πόλη δομικό υλικό από πλακοστρώσεις με χαλίκι και μπετόν. Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων έχασε τη ζωή του πριν από τις επιθέσεις των Αράβων.

anemourio3

Το Ανεμούριο έπληξε ισχυρός σεισμός τον 6ο αι. μ.Χ. Το έναυσμα ήταν μια ισχυρή κατολίσθηση που καταπλάκωσε καταστρέφοντας πολλά από τα κτίρια εντός των τειχών. Ενώ, ότι βρισκόταν εκτός των τειχών : H Νεκρόπολη, κάποιες εκκλησίες και λουτρά διασώθηκαν. Έτσι, μέχρι σήμερα κάποιες θέρμες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελούν τα καλύτερα διατηρημένα κτίσματα της βυζαντινής πόλης. Λέγεται, ότι από το Ανεμούριο με καλό καιρό μπορεί να διακρίνει κανείς τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Σχεδόν όλοι οι τάφοι εδώ χρονολογούνται στον 3ο – 4ο αι. μ.Χ. (Από την Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού).