Τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα της Ναυσικάς Πάστρα

6 Μαΐου 2014

Η εργασία της Ναυσικάς Πάστρα στο διάστημα τριάντα περίπου χρόνων από τα πρώτα της μαθηματικά γλυπτά της δεκαετίας 1960, χαρακτηρίζεται από τη συστηματική και έμμονη επεξεργασία ενός συγκεκριμένου και του ίδιου πάντοτε προβλήματος το οποίο είναι η συνεχής μεταβλητότητα του χώρου. Αυτή προκύπτει στο έργο της ως μια μορφή που τροποποιείται συνεχώς από την εκάστοτε μεταβολή των διαφορετικών συσχετισμών των οργανώσεων του ίδιου του χώρου, μεταξύ τους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι μορφές επίσης αλλάζουν, αλλά το σύστημα των σχέσεων παραμένει το ίδιο. Προέκυψαν γλυπτά, τα οποία ήταν ταυτόχρονα οι υλοποιημένες αναλύσεις της εκάστοτε φάσης κάθε προβλήματος.

pastra5

5.Ναυσικά Πάστρα. Σύνεκτρον-Τετράγωνο-Κύκλος/Synectron-square-circle, σειρά Αναλογικά 1/series Analogiques 1, 1968-1976, duraluminium, 81x81x19,5 εκ./cm., Ministère de la Culture, France, National Gallery, Athens

Το έργο της Πάστρα εμφανίζεται ως μια συνεχής ανάλυση και διατύπωση της μεθόδου και του ιδιώματός της. Έργα της έχουν αποκτηθεί από το Ελληνικό και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, το ΄Ιδρυμα Ζωής και Γιάννη Σπυρόπουλου, το Μουσείο Γουλανδρή της Άνδρου, το Τελλόγλειο ΄Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, τo Μουσείo της Helm (Πολωνία), τη Συλλογή C. Ruppert, Constructivist art in Europe after 1945 (Municipal Art Gallery Würzburg, Γερμανία), το Museum of Modern Art του Hünfeld (Γερμανία), το Mondriaanhuis Art Foundation, Amersfoort (Ολλανδία), τη Συλλογή Εμφιετζόγλου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -και άλλους δημόσιους  θεσμούς και φορείς. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων για την εργασία της στον ελληνικό και ευρωπαϊκό, γενικό και ειδικευμένο Τύπο.

pastra3

Ναυσικά Πάστρα. Σύνεκτρον Χ2, Synectron X2, Σίδερο, Iron, 95χ90χ30εκ./cm, Salon de Mai, Μuseum of Modern Art, Paris, 1973.

Για το έργο  την καλλιτεχνική έρευνα και τη  θεωρία στο έργο της Ναυσικάς Πάστρα θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, στις 18.00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» που φιλοξενείται μέχρι τις 25.05 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.  Στην έκθεση  παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, μέρος της συνέντευξης της Ναυσικάς Πάστρα, που πραγματοποιήθηκε το 2005 στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) «Προφορικές Ιστορίες». Πρόκειται για μια ευγενική παραχώρηση του αρχείου του ΕΜΣΤ.