Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης

24 Μαΐου 2014

Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης συγκροτούν το πιο ολοκληρωμένο σύνολο βυζαντινών ψηφιδωτών στον κόσμο  με δείγματα  από την ύστερη αρχαιότητα έως  και το δέκατο τέταρτο αιώνα. Παρέχουν σημαντικές  μαρτυρίες για τις δεξιότητες των καλλιτεχνών στη διάρκεια μιας ολόκληρης χιλιετίας και διαφωτίζουν πολλές πτυχές της βυζαντινής κοινωνίας και πίστης. Τεκμηριώνουν επίσης τις διαφορετικές μορφές της πόλης και τη σχέση της με τον επίγειο και θείο κόσμο.

psifidvta

Η έκδοση «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης  4ος – 14ος αιώνας» (Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν, 2012, επιμέλεια Χ. Μπακιρτζής, συγγραφείς: Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου και Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη), παρουσιάζει με υποδειγματική τεκμηρίωση τα ψηφιδωτά της πόλης, με εικόνες εξαιρετικής ποιότητας.

Με αφορμή την έκδοση αυτού του βιβλίου αλλά και των σχετικών με τα μωσαϊκά μελετών, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια,  η ημερίδα που διοργανώνεταιστις 30 Μαΐου, στο Courtauld Institute of Art στο Λονδίνο θα διερευνήσει για άλλη μια φορά διάφορα θέματα και αντικρουόμενες πολλές φορές απόψεις  ως προ τα ψηφιδωτά, ειδικότερα  ως προς τη  χρονολόγησή τους,  το θέμα  και την ερμηνεία  τους, αλλά και θα αναζητήσει νέους τρόπους  για τη  μελέτη αυτών των εξαιρετικών μνημείων.

Στην ημερίδα θα γίνουν ανακοινώσεις για όλα τα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης με ψηφιδωτό διάκοσμο, αλλά θα υπάρχει και πολύς χρόνος για συζήτηση ώστε να διατυπωθούν και να εξεταστούν τόσο οι διαφορετικές απόψεις όσο και οι συνάφειες.

Περισσότερες πληροφορίες βλέπε εδώ