Η ψαλτική τέχνη στα φετινά Παύλεια

12 Ιουνίου 2014

H εθνική και θρησκευτική δράση του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου, αλλά και στοιχεία που αφορούν τη συμβολή του στη διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης μέσω του θεωρητικού και μελοποιητικού του έργου είναι το περιεχόμενο του βιβλίο του Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδα «Ο Μητροπολίτης Κοσμάς Ευμορφόπουλος (1860-1901)», που θα παρουσιαστεί στα φετινά Παύλεια. Πρόκειται για την εμπεριστατωμένη μελέτη για τη ζωή και το έργο του Κοσμά του Μαδυτινού, με το οποίο σημάδεψε τη νεοελληνική ιστορία της ψαλτικής.

kosmas

Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης θα γίνει λόγος για την προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη Κοσμά θα μιλήσουν ο Βασίλειος Κουκουσάς  (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.) με θέμα «Ιστορικό πλαίσιο δράσης του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου. Η συμβολή του στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Ήπειρο και τη Μακεδονία» και ο Ιωάννης Λιάκος (Επικ. Καθηγητής Α.Ε.Α.Β.) με θέμα «Η προσφορά του κλήρου στην Ψαλτική Τέχνη του 19ου αιώνα. Η περίπτωση του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου». Τέλος, ο συγγραφέας θα αναφερθεί σε διάφορα σημεία της ζωής και του έργου του Μητροπολίτη Κοσμά, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την έρευνα του αρχειακού υλικού.

Στο β΄μέρος της εκδήλωσης ο καταξιωμένος χορός ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης «Chorus Nicopolitanus» υπό την διεύθυνση του Νεκταρίου Θάνου, θα αποδώσει συνθέσεις του Μητροπολίτη Κοσμά.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, ώρα 19:30, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βέροιας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Κ΄ Παυλείων και τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.