Μάρθα Μαυροειδή: Μια φωνή, πολλές παραδόσεις

6 Ιουνίου 2014

mavroidi1

Με σπουδές στην Αθήνα, το Λος Άντζελες και το Άμστερνταμ πάνω στη μουσικολογία ,την εθνομουσικολογία και την σύγχρονη μουσική αλλά και μαθητεία κοντά σε σπουδαίους δασκάλους στο σάζι και τη βυζαντινή μουσική, η Μάρθα Μαυροειδή έχει έρθει για να δώσει μια φρέσκια αλλά ταυτόχρονα σοβαρή παρουσία. Με αφορμή τη συναυλία της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο «Αθήνα-Σόφια-Κωνσταντινούπολη:μια διαβαλκανική μουσική σύμπραξη» και μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς μιλά στην Πεμπτουσία.

Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της μουσικής σύμπραξης;

Με τους μουσικούς που θα είμαστε μαζί στη συναυλία γνωριζόμαστε πολύ καιρό προσωπικά και θέλαμε πολύ να βρεθούμε επί σκηνής με αυτή τη σύνθεση. Η ιδέα ήταν να βρεθούμε με την κοινή συνιστώσα που δεν είναι άλλη από τα κοινά στοιχεία που ενώνουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με των Βαλκανίων αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Την ιδέα μας αυτή θα φιλοξενήσει το Tinos World Music Festival και σε συνεργασία με το Διάσημο Φεστιβάλ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί ως προοίμιο το σχήμα μας για το Αθηναϊκό κοινό.

Εξηγείστε μας λίγο τον τίτλο της συναυλίας και την γέφυρα μεταξύ των χωρών αυτών;

Μιλάμε λοιπόν για επιμέρους παραδόσεις των πόλεων και των χωρών αυτών που όμως στην ουσία διαγράφουν πορείες πέραν των συνόρων τους. Έχουν μακραίωνη ιστορία ανά τους αιώνες και κάποιες από αυτές, βέβαια συνεχίζονται ακόμα. Για παράδειγμα, η Βλάχικη Μουσική δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό αλλά και Βαλκανικό. Επίσης άλλο παράδειγμα είναι το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού που χαρακτηρίζει όλες αυτές τις παραδόσεις. Επομένως αυτό που κάναμε ήταν να εντοπίσουμε όμοιες μελωδίες και ήχους και να τους ενώσουμε σε ένα δημιουργικό και προσεγμένο αισθητικά πλαίσιο που σέβεται τις παραδόσεις ξεχωριστά.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σας ώθησαν στην ενασχόλησή σας με την μουσική γενικά αλλά και ειδικά με το είδος που εκπροσωπείτε;

Ως παιδί μεγάλωσα με μουσικές από όλες τις γειτονικές χώρες και μέσα στην οικογένεια. Οφείλω όμως πολλά στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο όπου φοίτησα και με έβαλε καλύτερα στον κόσμο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Έμαθα λάφτα, σάζι και φυσικά τραγούδι.

Πιστεύετε στην εξέλιξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής;

Νομίζω πως εξελίσσεται διαρκώς. Είναι μια δυναμική μουσική. Δεκάδες νέοι μαθητές αρχίζουν πάλι και ασχολούνται με αυτή τη μουσική  και με τη ζωντανή παράδοση και αυτό από μόνο του, του δίνει μια νέα πνοή σε αυτό που λέμε παράδοση . Το να βλέπεις δηλαδή παιδιά και νέους να μαθαίνουν όργανα, να τραγουδούν, να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε ορχήστρες, χορωδίες αλλά και μικρά σχήματα αποτελεί μια ελπίδα για το μέλλον.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 5 Ιουνίου  στις 21.00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και μαζί με την Μάρθα Μαυροειδή θα είναι εξαιρετικοί μουσικοί,όπως ο Βαγγέλης Καρίπης, Yurdal Tokcan, Γιώργος Βεντουρής,Χάρης Λαμπράκης και Nedyalko Nedyalkov.