Μουσικός Πολιτισμός στα Κ΄ Παύλεια

14 Ιουνίου 2014

Η Ιερά μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας έχει αφιερώσει τα φετινά Παύλεια στον πολιτισμός και τελεί τις εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Κ΄ Παύλεια και Πολιτισμός». Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Εμμανουήλ Ξυνάδα  υπό τον τίτλο: “Ο Μητροπολίτης Κοσμάς Ευμορφόπουλος (1860-1901)”  και ακολούθησε συναυλία ψαλτικής.

paulia2

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και εν συνεχεία έλαβαν τον λόγο ο Βασίλειος Κουκουσάς Αναπληρωτής Καθηγητής  της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Α.Π.Θ.) για το: “Ιστορικό πλαίσιο δράσης του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου. Η συμβολή του στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Ήπειρο και τη Μακεδονία” , ο Ιωάννης Λιάκος Επίκουρος Καθηγητής Α.Ε.Α.Β. με θέμα “Η προσφορά του κλήρου στην Ψαλτική Τέχνη του 19ου αιώνα. Η περίπτωση του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου” και τέλος  ο συγγραφέας  ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία της ζωής και του έργου του Μητροπολίτη Κοσμά. 

paulia1

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Choros Nikopolitanus-Ψαλτικός Χορός Πρέβεζας απέδωσε αριστοτεχνικώς μέλη του Κοσμά Μαδυτινού μεταξύ των οποίων: Κύριε ελέησον σε διαφόρους ήχους, Καταβασίες Πεντικοστής σε ήχο βαρύ πεντάφωνο, Χερουβικο ύμνο σε τρίτο ήχο, Τις Θεός μέγας σε βαρύ επτάφωνο, μεσα από τα οποία φάνηκε το συνθετικό τάλαντο του κυρΚοσμά και οι μελοποιητικές τάσεις της εποχής του δευτέρου μισού του 19ου αι.

paulia8

Στο πέρας της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Βεροίας απένειμε τα αναμνηστικά των Κ΄Παυλείων στους συμμετέχοντες ομιλητές και στο Χοράρχη του Choros Nikopolitanus Νεκτάριο Θάνο και δεξιώθηκε τους φιλοξενουμένους  του στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων.

Στιγμές από την εκδήλωση:

paulia4 paulia6 paulia7 paulia5paulia9 paulia11

paulia12 paulia10