Στο Βόλο στραμμένο το βλέμμα των ψαλτών

15 Ιουνίου 2014

To μουσικολογικό και ψαλτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο Βόλο και στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2014 με θέμα: «Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη».

volos1

Το Συνέδριο, το οποίο είναι διεθνές και διεπιστημονικό, με συμμετοχή ερευνητών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, οργανώνεται από τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, που συστάθηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Η Ψαλτική Τέχνη ως Αυτόνομη Επιστήμη» και ως βασικό του στόχο έχει να προωθήσει μια αυτοδύναμη προσέγγιση της Ψαλτικής, ανεξάρτητη από τους κλάδους της δυτικοευρωπαϊκής Μουσικολογίας, αλλά και να προσφέρει μια πολυδιάστατη προσέγγιση της Ψαλτικής, όχι μόνο από την πλευρά της Μουσικολογίας, που αποτελεί βέβαια τον βασικό κορμό επιστημονικής προσέγγισης, αλλά και από την πλευρά άλλων επιστημών, όπως η Θεολογία, η Φυσική και τα Μαθηματικά, η Κοινωνική Ανθρωπολογία, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Παλαιογραφία, η Πληροφορική κλπ. Έτσι, απώτερα στοχεύει στη δημιουργία επαφών και διασυνδέσεων των μελετητών που ενδιαφέρονται για την Ψαλτική, μέσα από την επιμέρους επιστημονική τους ειδίκευση.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν με εισηγήσεις 65 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Ρωσία, τον Λίβανο και τις Η.Π.Α.

Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες.