Για 7η χρονιά το Masterclass βυζαντινής μουσικής στο Ιάσιο

8 Ιουλίου 2014

Σε εορταστική ατμόσφαιρα εγκαινιάστηκε επίσημα το  Masterclass  βυζαντινής μουσικής στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Τεχνών «George Enescu» στο Ιάσιο. Φετινό θέμα του masterclass είναι «Το ειρμολογικό γένος μελοποιίας. Θεωρητικές  και Πρακτικές προσεγγίσεις.» Μετά την παρουσίαση των επισκεπτών καθηγητών που θα υποστηρίξουν θέματα πρακτικής ερμηνείας και θέματα θεωρητικά, μίλησε η κα Κοσμήτορας της Σχολής  Σύνθεση και Θεωρητικών Μουσικών Σπουδών κα Laura Vasiliu.

masterclass2

Στην ομιλία της, τόνισε τη σημασία του Masterclass ως πολιτιστικού φαινομένου στο χώρο της Μολδαβίας και τη σημαντική του για τον ρουμανικό ορθόδοξο πνευματικό χώρο. Ο λόγος της στάθηκε στο πρόσωπο του Λυκούργου Αγγελόπουλου και στη συμβολή του στην υποστήριξη και εδραίωση αυτού του θεσμού. Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Rădăşanu μετέφερε το μήνυμα του Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας για επιτυχή έκβαση του masterclass.  To πρωί δε έψαλει μνημόσυνο στη μνήμη του Λυκούργου Αγγελόπουλος, τον οποίο πέρυσι τίμησαν με τον τίτλο του διδάκτορα Honorius Causa του Πανεπιστημίου Τεχνών «George Enescu».

Ο καθηγητής. Παν. Ο Δρ Deacon και η Nastasa Gabriel άνοιξαν τη σειρά των συνεδρίων μιλώντας για τους ψάλτες κατά την περίοδο του δέκατου ένατου αιώνα και το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Ο σκοπός αυτών των εισηγήσεων ήταν να παράσχουν ιστορικά επιχειρήματα που στοχεύουν στην αλλαγή του υπομνήματος που απαιτείται για το καταστατικό των ψαλτών.

Την αυλαία των πρακτικών μαθημάτων άνοιξε ο καθηγητής Δρ Γεώργιος Κωνσταντίνου με θέμα το ειρμολογικό γένος μελοποιίας. Βασικοί άξονες του μαθήματος ήταν η διάκριση ειρμολογικών και στιχηραρικών θέσεων, ο ειρμός ως πρότυπο και οι μεταβολές που παρατηρούνται ανάλογα με τη δομή του κειμένου, καθώς και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο κολοφωνικό ειρμολόγιο. Το μάθημα ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση πρακτικών ειρμολογικών θέσεων. Το λόγο εν συνεχεία έλαβαν ο Γεώργιος Γαλάνης ο οποίος απέδωσε πρακτικά θέσεις ειρμολογικές και ο Νιόλαος Γεωργκίτσα διδάσκων στο Πανεπιστήμίο του Ιασίου, ο οποίος μίλησε για τα μοντέλα μετρικής στο ειρμολογικό γένος με ανάλογες ιστορικές και θεωρητικές παρατηρήσεις.

Οι εργασίες συνεχίζονται με ζωηρό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εν αναμονή και της Ομάδας Παλαιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Αλεξάνδρου, η οποία θα παρουσιάσει θέματα συναφή με το θέμα του masterclass εξ απόψεως παλαιογραφίας.

Βασίλειος Χάδος