Η προσφορά των Μουσικών Σχολείων

7 Ιουλίου 2014
moysika-sxoleia-2

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης

Η προσφορά των Μουσικών Σχολείων στο χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης είναι μεγάλη και αναγνωρίσιμη από όλους 25 χρόνια μετά την ίδρυση τους. Η μουσική στα σχολεία αυτά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Η δημιουργικότητα, η αυτενέργεια, η ομαδικότητα, η αλληλοαποδοχή είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα με τα οποία εφοδιάζονται οι μαθητές λειτουργώντας ομαδικά και συνθετικά ειδικά κατά τις συναυλίες και τις ομαδικές εμφανίσεις εντός και εκτός σχολείου.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των μουσικών σχολείων είναι η εισαγωγή της παραδοσιακής μουσικής ισότιμα με την ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή μουσική. Η δυνατότητα να γνωρίσουν, να ακούσουν και να παίξουν οι έφηβοι των πόλεων, τραγούδια και σκοπούς από τη Ελληνική Μουσική Παράδοση, να έρθουν σε επαφή με τον βυζαντινό μουσικό πλούτο, πιστεύουμε ότι δομεί μουσικές προσωπικότητες με δυνατότητες στον μουσικό αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση.

Δεν πρέπει να λησμονούμε τους προικισμένους και  χαρισματικούς δασκάλους που πέρασαν από τις τάξεις των σχολείων αυτών οι οποίοι με μεράκι προσέφεραν ότι καλύτερο στην εδραίωση και καταξίωση των σχολείων αυτών στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τους εμπνευστές του θεσμού Μάριο Μαυροειδή και Στέφανο Βασιλειάδη.

Τα Μουσικά Σχολεία πρέπει να τύχουν της στήριξης της θεσμικής εξουσίας και των τοπικών φορέων να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους. Οι όποιοι τριγμοί που συμβαίνουν κατά καιρούς πιστεύουμε ότι είναι αφορμές σταθερού βηματισμού και προκοπής.

Μουσικό Σχολείο Παλλήνης