Ποντιακές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά

7 Ιουλίου 2014

Μες στη δίνη του ξεριζωμού και τη προσφυγιάς, η πρώτη μέριμνα των Ποντίων ήταν η διάσωση  ιερών κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων. Μετά την εγκατάστασή τους στη μητέρα πατρίδα, θεώρησαν ιερό καθήκον την επανίδρυση των Ιερών Μονών του Πόντου στην Ελλάδα.

goumera3 - Αντίγραφο - ΑντίγραφοΠεμπτουσία

Έτσι προσπάθησαν να αναβιώσουν τη μνήμη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ναούσης και Παναγίας Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών.

goumera6 - Αντίγραφο - Αντίγραφο

Η Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά βρίσκεται στο ακριτικό χωριό Μακρυνίτσα, στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (Μπέλες),στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβίου μνήμη της Γεννήσεως της Θεοτόκου,  και στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής.

goumera7

Από το 2008, με πρωτοβουλία του Γιώργου Πουλαντσακλή και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδίου, καθιερώθηκε μετά τον πανηγυρικό εσπερινό της Αγίας Κυριακής, να γίνεται ποντιακή συναυλία με τη συμμετοχή πολλών μουσικών, τραγουδιστών του ποντιακού τραγουδιού  και συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων, ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων.

goumera4 - Αντίγραφο - Αντίγραφο

Φέτος, τον Πανηγυρικό Εσπερινό, λάμπρυνε με την παρουσία του, ο 20μελής Βυζαντινός χορός των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης) δημιουργώντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

goumera5

Ακολούθησε η καθιερωμένη ποντιακή συναυλία, με τίτλο «Εις δόξαν Εκείνης» με τη συμμετοχή 12 μουσικών παραδοσιακών οργάνων, των τραγουδιστών Γιώτη Γαβριηλίδη και Μελίνα Χατζηκαμάνου, της 12μελούς μουσικής ομάδας νέων «Ορφέας» και 40 ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων από Μακεδονία και Θράκη. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

goumera1 - Αντίγραφο - Αντίγραφο

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, απένειμε αναμνηστικά της συμμετοχής τους, σε όλους τους συντελεστές. Η Ιερά Μονή Παναγίας Γουμερά στον Πόντο βρισκόταν στην περιοχή Αργυρούπολης, στο θέμα Χαλδίας.

goumera2 - Αντίγραφο - Αντίγραφο goumera9 goumera8gouera7