1st European Seed Festival: Love Sporoi – Let’s Grow Together

6 Οκτωβρίου 2014

1st_European_Seed_Festival-_Love_Sporoi_-_Lets_Grow_Together~951088-253-1(1)

Έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία) ενώνουν τις δυνάμεις τους, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιοδυναμικής Καλλιέργειας Demeter International σε μία ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα των σπόρων. Στην Αθήνα το φεστιβάλ με τίτλο «Love Sporoi – let’s grow together» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Οργάνωση Γη και πραγματοποιείται από τις 6 -12 Οκτωβρίου 2014.

Στόχοι του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ είναι:
– Να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη θεμελιώδη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και την βιολογική
παραγωγή σπόρων.
– Η δωρεάν ανταλλαγή σπόρων για τη διατήρηση της αγροβιοποικιλότητας.
– Να παρακινήσει εν ενεργεία αποταμίευση σπόρου και την ανταλλαγή σπόρων στην κηπουρική και αγροτικές εργασίες,
– Η επαφή του αστικού πληθυσμού με τον γεωργικό τομέα και τη σημασία του
– Η προώθηση θετικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθετικές αλλαγές.
– Η δημόσια διαφωνία στο πατεντάρισμα των σπόρων.

«Η απώλεια παραδοσιακών ποικιλιών και η επακόλουθη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας προς όφελος εταιρειών που μονοπωλούν και κατασκευάζουν νέους σπόρους, αποτελούν τις πιο σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Συγκεκριμένα, 73% της αγοράς των σπόρων, παγκοσμίως, διακινούνται από 10 μεγάλες εταιρίες» δήλωσε η εκπρόσωπος των Demeter στην Αθήνα κα Λίνα Λασηθιωτάκη, κατά τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη 2014. «Όποιος ελέγχει τον σπόρο, ελέγχει την τροφή, και κατ΄ επέκταση τον άνθρωπο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως από παλιά οι άνθρωποι φύλαγαν σπόρους και τους αντάλλασαν μεταξύ τους, μία πρακτική που τώρα πια γίνεται από λίγους.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οργανώνονται από τις αντίστοιχες οργανώσεις που συμμετέχουν σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διευθύνουσα ομάδα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα εργασίας του ευρωπαϊκού φεστιβάλ είναι ο σπόρος, η τροφή και η βιοποικιλότητα. Σε κάθε πόλη θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από εκδηλώσεις τόσο υπαίθριες όσο και σε κλειστό χώρο.

sporoi