Προσβάσιμη σελίδα

«Μακαρισμοί» ήχ. α΄ (Βυζαντινός Χορός «Ρωμαιΐκο»

mpilalis2

Στη λειτουργική πρακτική του ανατολικού λειτουργικού τύπου η ακολουθία των Τυπικών συνδέθηκε με την Λειτουργία. Με την επικράτηση του Μοναχικού Τυπικού η πράξη αυτή διαδόθηκε και στο ενοριακό Τυπικό. Πρόκειται για την ψαλμώδηση 20 στίχων από το ψαλμό ρβ΄και 10 στίχων από το ψαλμό ΡΜΕ΄ και ακολουθούν οι Μακαρισμοί από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στους οποίους επισυνάπτονται και τροπάρια της γ΄και ς΄ ωδής του κανόνα.

Τα Τυπικά με τους μακαρισμούς σήμερα στους περισσότερους ναούς έχουν αντικατασταθεί από τα Αντίφωνα, παρά τις παραινέσεις του ισχύοντος Τυπικού. Ωστόσο η επαναφορά τους τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την σωστή ψαλμώδηση του μέλους του Πέτρου του Πελοποννησίου δίδει περισσή λαμπρότητα στην αναστάσιμη λειτουργία της Κυριακής ή στις πανηγυρικές ακολουθίες των Αγίων.

Στο Άγιον Όρος η παράδοση την ακολουθίας των Τυπικών δεν διεκόπη ποτέ και μάλιστα η συνεχής ψαλτική πράξη, διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο τρόπο ψαλμώδησης των Τυπικών κατά τον 20ο αι. τον οποίο κατέγραψε στις μέρες μας ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος.

Ψάλει ο βυζαντινός χορός ΡΩΜΑΪΙΚΟ.

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή των Βαΐων - Μεγάλη Δευτέρα
Η μαρτυρία της λειτουργικής παράδοσης ως προς τα Πάθη του Χριστού
«Ἀδελφοί, χαίρετε ἐν Κυρίω πάντοτε», Απόστολος Κυριακής Βαΐων
«Ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν Ἁγίων σου», Ιδιόμελο Μ. Τρίτης (Δημ. Μανούσης)
«Κύριε, ἐρχόμενος πρός το πάθος», ἦχ. πλ.α΄ Δοξαστικό Αἴνων Μεγάλης Δευτέρας