Εξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα»

20 Νοεμβρίου 2014

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και του Δήμου Λευκωσίας την προβολή του ντοκυμανταίρ «Ολκάς. Εξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» στη Λευκωσία, στο Κινηματοθέατρο: «Παλλάς» (Ρηγαίνης και Αρσινόης, Πύλη Πάφου) τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, 19.00.

limania1

Το ντοκυμανταίρ «Ολκάς. Εξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» παρήχθη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εταιρία παραγωγής: «Tech & Tact» στο πλαίσιο του έργου: «Ολκάς. Από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής». Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με επτά φορείς (πανεπιστήμια, μουσεία, ερευνητικά κέντρα) από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία και Τουρκία και σκοπεύει στην καταγραφή, προβολή και ανάδειξη της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς που σώζεται σε 45 πόλεις-λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και του Ευξείνου Πόντου.

Το ντοκυμανταίρ αποτελεί ένα οδοιπορικό που ξεκινά από την Θεσσαλονίκη, και ακολουθώντας τις ακτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, Κριμαίας και Γεωργίας καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη ενσωματώνοντας κινηματογραφικές λήψεις των σημαντικότερων αρχαιολογικών θέσεων, μνημείων και αξιοθέατων που σώζονται σε 45 λιμάνια της περιοχής.