Εκατόν πενήντα έτη λατρευτικής λειτουργίας Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Λήμνου

2 Ιουνίου 2015

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς που προσδίδει στον φετινό εορτασμό η έλευσις του Τιμίου Ξύλου στο νησί μας τελέστηκε η ετήσια πανήγυρις του Καθεδρικού μας Ναού. Πλήθος πιστών κατέκλυσε το Ναό την Κυριακή της Πεντηκοστής και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών αλλά και ολόκληρη την ημέρα προκειμένου να ασπαστεί το Τίμιο Ξύλο και την Εικόνα της Αγίας Τριάδος.

limnos41

Στο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος ο οποίος στο κήρυγμα του εξήρε την ευλάβεια των Λημνίων, αναφέρθηκε στην »πολεμική» που αναπτύχθηκε εσχάτως κατά των Ιερών Λειψάνων και προέτρεψε τους πιστούς να αντιγράψουν τη ζωή των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας.

limnos42

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας που ανελαβε και τη διακονία του Θείου Λόγου αναλύοντας την εορτή αλλά κυρίως προτρέπωντας τους Χριστιανούς να αγωνιστούν και να αποκτήσουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

limnos40

Στις ακολουθίες παρέστει ο κος Ιωάννης Γιαννέλλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως. Επίσης παρέστησαν ο Βουλευτής Λέσβου κος Χαρ. Αθανασίου, ο Έπαρχος του νησιού κος Ευαγ. Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος κος Δημ. Μαρινάκης,ο Αντιπεριφεριάρχης κος Κων. Αδαμίδης και ο Ταξίαρχος κος Κων/νος Κούτρας με τους Διοικητές Στρατιωτικών Μονάδων.

limnos43

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη ευχετήριο μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου ευχαρίστησε τους επισκέπτες Μητροπολίτες Μεσογαίας και Αλεξανδρουπόλεως τους οποίους χαρακτήρισε “μυρίπνοα άνθη και αστέρες της Ιεραρχίας” , τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ραδιοφωνική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και όλους όσους κοπίασαν, εξαιρέτως δε τον ΠροΪστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού π. Αντώνιο Γιουρνάρα για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως. Απευθυνόμενος στον λαό εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την ποιμαντορία του στην ακριτική Λήμνο και με στεντόρεια φωνή ζήτησε από τους πολιτικούς ταγούς να βρουν άμεση λύση στην ακτοπλοϊκή απομόνωση της Λήμνου.

limnos46

Το απόγευμα πραγματοποίθηκε εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ναού, όπου: τραγούδησαν μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου, ο Ιερομόναχος π. Φιλόθεος της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου παρουσίασε το θέμα: Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός στη λατρευτική ζωή των πιστών. Oι ιεροψάλτες της Μητροπόλεως απέδωσαν τους ύμνους των εορτών της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Η μουσική της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης ερμήνευσε ορχηστρικά κλασικά τραγούδια και το Λύκειο Ελληνίδων Λήμνου παρουσίασε χορούς της Λήμνου και του Αιγαίου. Η λαμπρή εορτή τελείωσε με το κέρασμα προς όλους οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

limnos44 limnos45 limnos47 limnos48 limnos49 limnos50 limnos51 limnos52 limnos53 limnos54 limnos55 limnos56 limnos57 limnos58 limnos59 limnos61 limnos62 limnos63

Επιμέλεια – φωτο: Διογένης