H Πεμπτουσία του Ποδοσφαίρου…

4 Ιανουαρίου 2016
THESSALONIKI, GREECE MAR 9, 2014 : Salpiggidis of PAOK (L) in action with Perez of Olympiacos (R) during the Greek Superleague match PAOK vs Olympiacos on March 9, 2014

Στιγμιότυπο από αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ για τη σούπερ λίγκα (Θεσσαλονίκη 9,/3/2014). Φωτ.: Depositphotos

H Πεμτπουσία και στο Ποδόσφαιρο λοιπόν. Ή αν θέλετε η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Μας κάνει και το… ποδόσφαιρο της πεμπτουσίας. Διαλέγετε και παίρνετε. Θα μπορούσε κάποιος να πει βλέποντας αυτή την ενότητα, τι ζητάει εδώ το ποδόσφαιρο; Έλα ντε. Καλή ερώτηση. Όπως όμως καλή είναι και η… αντιστροφή της: Γιατί να μην είναι –και- εδώ το ποδόσφαιρο; Γιατί ένα άθλημα που το παρακολουθούν και το ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, να μην έχει θέση εδώ στην πεμπτουσία;

Έτσι κι αλλιώς, αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο όπως είναι το ποδόσφαιρο, είναι τόσο πλούσιο σε περιεχόμενο και δυνατότητα έκφρασης, που μπορείς με χίλιους τρόπους να το περιγράψεις. Με άλλους τόσους να το αγαπήσεις και με πολλαπλάσιους άλλους να το υπηρετήσεις.
Στο κάτω-κάτω για σκεφθείτε λίγο. Ποια είναι τα δύο μοναδικά πράγματα που μπορούν ακόμα στην σύγχρονη εποχή να κινητοποιούν, να διεγείρουν, να απασχολούν και να γίνονται αντικείμενο πίστης και λατρείας, εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη;
Η θρησκεία και το ποδόσφαιρο. Αυτά και μόνο.
Που συναντιούνται λοιπόν αυτά τα δύο; Τι τα ενώνει; Τι τα χωρίζει;
Τι είναι αυτό που κάνει από τους πιο φτωχούς και άσημους ποδοσφαιριστές, μέχρι τους πιο πλούσιους και διάσημους στον κόσμο, να απευθύνονται στον Θεό που πιστεύουν, να ζητάνε την βοήθειά του ή να τον ευχαριστούν σε κάθε σημαντική στιγμή της καριέρας τους;
Λένε κάποιοι δήθεν… ψυλλιασμένοι, πως η θρησκεία και το ποδόσφαιρο, είναι… το όπιον των λαών.
Κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι μια προσέγγιση που μοιάζει αληθοφανής.
Καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για όλους αυτούς που δεν πιστεύουν που δεν αγαπάνε, που δεν γνωρίζουν την θρησκεία και το ποδόσφαιρο, να καταλάβουν τους ανώτερους μηχανισμούς που διεγείρουν και τα δύο στην ανθρώπινη συνείδηση.
Είναι αυτοί που το ποδόσφαιρο το ξέρουν μόνο σαν κάτι που εκπροσωπεί το κέρδος, την νίκη, την επικράτηση, το συμφέρον και την εμπορευματοποίηση.
Είναι η προσέγγιση αυτών που αγνοούν ή δεν θέλουν να δουν, τα μηνύματα που εκφράζει και περνάει το ποδόσφαιρο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Αυτά που σπάνια βλέπουν το φως στα πρωτοσέλιδα και στις ειδήσεις, τα χιλιάδες, εκατομμύρια μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνθέτουν αυτό που παγκόσμια ονομάζουμε «κόσμος του ποδοσφαίρου».
Αυτά ακριβώς είναι και ο στόχος μας. Να τα δείξουμε, να τα μάθουμε, να τα καταλάβουμε, να τα ακολουθήσουμε σαν παράδειγμα.
Και μέσα από αυτό, να αναδείξουμε και να αγαπήσουμε, αυτό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
Το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Το πραγματικό ποδόσφαιρο και τον πραγματικό αθλητισμό για την ακρίβεια.