Προσβάσιμη σελίδα

«Τω Αργαγγέλω Γαβριήλ»: Πρώτη μελοποίηση του Κοντακίου του Ρωμανού του Μελωδού για τον Ευαγγελισμό

Η Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη ερμηνεία μελοποιημένο ολόκληρο το Κοντάκιο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού. Η μελοποίηση του Προοιμίου, των Οίκων και του Εφυμνίου του Κοντακίου καθώς και η ενορχήστρωση με τη συνοδεία νυκτών και πνευστών μουσικών οργάνων έγινε από τον μουσικολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς και καθηγητή ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

kontakio2

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 19:30 στο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, επί της οδού Καραμαούνα 29. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Κοντάκιο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που έγραψε ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός το α’ μισό του ΣΤ’ αιώνα, αποτελεί λαμπρό δείγμα της υμνογραφικής παράδοσης της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας εκείνης της εποχής και ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα της αριστουργηματικής σύνθεσης του Αγίου υμνογράφου και μελωδού.

Ο π. Θεόδωρος με την μελοποίηση και την ενορχήστρωσή του, αφενός μεν τονίζει την ιεροπρέπεια και την θεολογία του κειμένου, αφετέρου δε μας φέρνει πιο κοντά στον ΣΤ’ αιώνα και στην αντίληψη που είχε ο Ρωμανός ο Μελωδός για το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προσαρμοσμένο με καλλιτεχνική ευαισθησία και αισθητική στα δεδομένα της εποχής μας, με τρόπο εύληπτο και εύηχο και για τους ακροατές, αλλά και για τους συντελεστές της εκδήλωσης, που είναι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, μέλη της τοπικής μας εκκλησίας.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Ευλογητάρια της Μ. Παρασκευής (Άρχων Πρωτοψ. Παν. Νεοχωρίτης)
Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου, μέλος Γ. Ραιδεστηνού (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)
«Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου» Ιδιόμελο Μ. Παρασκευής (τ. Άρχων Πρωτ. Λεωνίδας Αστέρης)
Τροπάριον Κασσιανής υπό Χαρ. Ταλαιδώρου, (Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε.)
«Η παιδεία του Θεού είναι η μαθητεία στον Θεό και η εφαρμογή του Θελήματός του»