Στην Αθήνα το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο Αστρονομίας

6 Ιουλίου 2016

 

Euro-Astro_UPΤο μεγαλύτερο συνέδριο Αστρονομίας στην Ευρώπη φιλοξενείται από προχθές τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016, στην Αθήνα. Πρόκειται για το Διεθνές Συνέδριο “European Week of Astronomy and Space Science 2016 – EWASS 2016”, το οποίο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Διαστημικών Επιστημών

Σχεδόν 900 σύνεδροι από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται μέχρι και την Παρασκευή  8 Ιουλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου καθώς και στο παράπλευρο ξενοδοχείο Metropolitan για να παρουσιάσουν καθημερινά σε 10 παράλληλες συνεδρίες τα τελευταία ερευνητικά τους αποτελέσματα. Συνολικά θα λάβουν χώρα 17 Συμπόσια και 12 Ειδικές Συνεδρίες αφιερωμένα σε διαφορετικές περιοχές της σύγχρονης Αστροφυσικής: από τον Ήλιο και τους πλανήτες μας σε αστέρια, εξω-πλανήτες, μακρινούς γαλαξίες και την κοσμολογία.

Ειδικά, χθες Τρίτη 5 Ιουλίου στην εντυπωσιακή και κατάμεστη αίθουσα του σύγχρονου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου δόθηκε μια ομιλία από τον Ιάσονα   Σπυρομίλιο, διακεκριμένο αστρονόμο του European Southern Observatory, με τίτλο “Το επιταχυνόμενο Σύμπαν».  Η ομιλία ήταν ανοιχτή για  το κοινό της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απονεμηθούν μια σειρά από τιμητικά βραβεία της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας.

Το πρώτο από αυτά, το LodewijK Woltjer Lecture, δόθηκε τη Δευτέρα στον Thibault Damour, καθηγητή στο Institut des Hautes Études Scientifiques της Γαλλίας. Ο καθηγητής Damour είχε καθοριστική συνεισφορά στην ανάπτυξη βασικών και ιδιαίτερα πολύπλοκων  θεωρητικών  υπολογισμών οι οποίοι κατέστησαν δυνατή την επίλυση των εξισώσεων βαρύτητας του Einstein ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την θεωρητικά αναμενόμενη μορφή των κυμάτων βαρύτητας που εκπέμπονται από τη σύγκρουση δύο μελανών οπών, τα οποία πρόσφατα μετρήθηκαν για πρώτη φορά πειραματικά.

Ο Joachim Truemper, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ, Εξωγήινης Φυσικής έλαβε το βραβείο Tycho Brahe για την συνολική προσφορά του στην αστροφυσική των ακτίνων Χ.

Τέλος, τρεις νέοι επιστήμονες, ο  Yingjie Peng, ο Oliver Pfuhl και η Μαρία Πετροπούλου, βραβεύθηκαν με για την ποιότητα της έρευνάς του η οποία  έγινε κατά τη διάρκεια της διδακτορικής τους διατριβής σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα η κ. Πετροπούλου, ολοκλήρωσε τη διατριβή της σε θεωρητική αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πλέον μεταδιδακτορική υπότροφος Einstein στο Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ.