Το κάθισμα που μιμείται τη σπονδυλική στήλη

29 Νοεμβρίου 2016

20160915_rgb_basecut_front_quarter-copyΙάπωνες μηχανικοί σχεδίασαν το Kinetic Seat έχοντας σαν στόχο να αναπαραστήσουν τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση της κεφαλής του οδηγού, στοιχείο ζωτικής σημασίας κατά την οδήγηση, αφού έτσι διατηρείται σταθερό και το οπτικό του πεδίο.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο κάθισμα, που είδαμε στο εκθεσιακό πρωτότυπο Lexus UF, το οποίο όπως βλέπετε καλύπτεται από ένα ιδιόρρυθμο «ύφασμα», που μοιάζει με ιστό αράχνης. Οι ίνες αυτού του ιστού-πλέγματος, που είναι απλωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφούν ομοιόμορφα το βάρος του οδηγού, είναι κατασκευασμένες από συνθετικό μετάξι και όχι από παράγωγα πετρελαίου. Βασικό συστατικό του υλικού αυτού είναι η πρωτεΐνη, που δημιουργείται από μικροβιακή ζύμωση.

20160915_rgb_seatback_rear_up

Όπως είναι γνωστό, στον άνθρωπο η λεκάνη και το στήθος έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις, ακόμα και όταν κανείς περπατάει ή τρέχει, με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της κεφαλής. Προκειμένου να αναπαραχθεί η λειτουργία αυτή, το μαξιλάρι και η πλάτη του καθίσματος έχουν τη δυνατότητα να κινούνται, προσαρμοζόμενα τόσο στο βάρος του επιβάτη, όσο και στις εξωτερικές δυνάμεις που ασκούνται κατά την κίνηση του αυτοκινήτου.

20160915_rgb_basecut_front-copy