Πώς να υιοθετήσετε παιδάκι: Νέο πρόγραμμα των παιδικών χωριών SOS και ΚΚΠΠΑ

9 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεκινούν πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας παράλληλα στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, μέσω οικογενειών αναδοχής.

pwsnayio8ethsete

Σκοπός του προγράμματος είναι να σταματήσει το φαινόμενο της παραμονής βρεφών για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δημόσια μαιευτήρια, να μειωθεί ο κοινωνικός στιγματισμός και η ιδρυματοποίηση αυτών των παιδιών, ενώ συγχρόνως να δημιουργηθεί μία βάση κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής.

Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης», όπου τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν δημιουργήσει ένα Ξενώνα Φιλοξενίας Βρεφών, κατάλληλα εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει ταυτόχρονα μέχρι 15 βρέφη και νήπια.

Το πρόγραμμα έχει ουσιαστικό στόχο να υποδέχεται μωρά από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας και να φροντίσει ώστε η παραμονή τους στο νέο φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. Ευρύτερος στόχος είναι να δρομολογούνται σε ανάδοχες οικογένειες και παιδιά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε Παιδοπόλεις αλλά και στα Νοσοκομεία Παίδων.

Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών.

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό φιλοξενία και υποστήριξη βρεφών που μετακινούνται από τα Μαιευτήρια. Παράλληλα, μέσω της Υπηρεσία Αναδοχής:

 Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών

 Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος

 Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού

 Νομική συνδρομή

 Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)

 Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας

 Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Από σήμερα ξεκινά μία νέα αντίληψη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης, φροντίδας και προστασίας των παιδιών που αφήνονται στα δημόσια μαιευτήρια με ουσιαστικό στόχο κάθε παιδί να βρίσκει μία οικογένεια που του αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε: Μαρία Μανιάτη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Social Media, τηλ.: 210-3313661 (εσωτ.117), fax: 210-3226652, e-mail: [email protected]