Α­πό­στο­λος Κών­στας ο Χί­ος, ο τέ­ταρ­τος των Τριών

7 Ιουνίου 2017

O Χορός Ψαλτών Χί­ου στο πλαί­σι­ο του ετησίου κύ­κλου ε­πι­μορ­φω­τι­κών σε­μι­να­ρί­ων και ομι­λι­ών, που α­φο­ρούν την Τέ­χνη της Ψαλτικής και την Ε­πι­στή­μη της Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας, έ­χει ορ­γα­νώ­σει α­πό της ιδρύσεώς του (2015) έξι συ­νο­λι­κά σε­μι­να­ρι­α­κές ο­μι­λί­ες στην Χί­ο, στις οποίες κλή­θη­καν και μί­λη­σαν επιστήμονες μου­σι­κο­λό­γοι και πρω­το­ψάλ­τες αναπτύσσοντας δι­ά­φο­ρα και ενδιαφέροντα μου­σι­κο­λο­γι­κά και ψαλ­τι­κά θέ­μα­τα

Κα­τό­πιν τού­των προ­βαί­νει τώ­ρα – σε συνεργασία με την Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκη Χίου «ΚΟΡΑΗΣ»- στην ορ­γά­νω­ση και πραγ­μα­το­ποί­η­ση ε­πι­στη­μο­νι­κής δι­η­με­ρί­δας με θέ­μα: «Α­πό­στο­λος Κών­στας ο Χί­ος, ο τέ­ταρ­τος των Τριών».

Η δι­η­με­ρί­δα αυτή θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το δι­ή­με­ρο Παρασκευή 1 (ώρες 18:00 – 20:30), και Σάββατο 2 Σε­πτεμ­βρί­ου 2017 (ώρες 10.30-12.00) στο Ανα­γνω­στή­ρι­ο της Βι­βλι­ο­θή­κης Χί­ου «Κοραής».

Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν σ’ αυτήν ως ομιλητές έξι επιστήμονες μου­σι­κο­λό­γοι με πρωτοκορυφαίο τον ομό­τι­μο Κα­θη­γη­τή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γρη­γό­ρι­ο Στά­θη. Την έναρξη δε των εργασιών της θα κηρύξει ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Χί­ου, Ψαρ­ρών και Οἰινουσ­σών κ. Μάρ­κος.

Στη συ­νέ­χει­α, το Σάβ­βα­το α­πό­γευ­μα, ώρα 18:00, θα τελεστεί Ε­σπε­ρι­νός και την Κυ­ρι­α­κή πρω­ί, Όρθρος, θεί­α Λει­τουρ­γί­α και μνη­μό­συ­νο υ­πέρ ανα­παύ­σε­ως των ψυ­χών πάν­των των Χίων και εν Χί­ῳ κε­κοι­μη­μέ­νων ψαλ­τών. Οι α­κο­λου­θί­ες θα τελεστούν στον Ι­ε­ρό Να­ό Α­γί­ας Μα­ρί­νης Κα­λο­πλύ­του Πό­λε­ως Χίου. Στους Χο­ρούς δε των Ψαλτών θα συμ­με­τέ­χουν οι σύ­νε­δροι – ομι­λη­τές πλαι­σι­ού­με­νοι α­πό τα μέ­λη του Χο­ροῦ Ψαλ­τών Χί­ου.

Ειση­γη­τές- ομιλητές:

  • Γρη­γό­ρι­ος Στά­θης, Ομό­τι­μος Κα­θη­γη­τής του Πανεπι­στη­μί­ου Αθη­νών, Δι­ευ­θυν­τής του Ι­δρύ­μα­τος Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας της Ιε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος.
  • Θω­μάς Α­πο­στο­λό­που­λος, Α­να­πλη­ρω­τής Κα­θη­γη­τής στο Τμήμα Μου­σι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών
  • Μι­χα­λ Στρουμ­πά­κης, Ε­πί­κου­ρος Κα­θη­γη­τής της Ι­στο­ρι­κής Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας της Πα­τρι­αρ­χι­κής Α­νώ­τα­της Εκ­κλη­σι­α­στι­κής Α­κα­δη­μί­ας Κρή­της.
  • Γε­ώρ­γι­ος Κων­σταν­τί­νου, Δρ Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας στο Ιό­νι­ο Πα­νε­πι­στή­μι­ο.
  • Γρη­γό­ρι­ος Α­να­στα­σί­ου, Δρ Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μι­ο Αθη­νών – Επι­στη­μο­νι­κός συ­νερ­γά­της του Ιδρύ­μα­τος Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος.
  • Σέ­βη Μα­ζέ­ρα, Δρ Βυ­ζαν­τι­νής Μου­σι­κο­λο­γί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μι­ο Α­θη­νών – Δι­δά­σκου­σα στην Α­νω­τά­τη Εκ­κλη­σι­α­στι­κή Α­κα­δη­μί­α Βελ­λάς Ιω­αν­νί­νων.

Προ­σκα­λούν­ται οι μου­σι­κο­λο­γι­ώ­τα­τοι και μου­σι­κώ­τα­τοι πρω­το­ψάλ­τες και λαμ­πα­δά­ρι­οι, δά­σκα­λοι, μου­σι­κοί, μα­θη­τές και μα­θή­τρι­ες της πε­ρι­ά­κου­στης Ψαλτικής Τέ­χνης και πάν­τες οι φι­λό­μου­σοι που ε­πι­θυ­μούν να δι­ευ­ρύ­νουν τις γνώ­σεις και τους ο­ρί­ζον­τές τους να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν την δι­η­με­ρί­δα αυ­τή.

Ορ­γα­νω­τι­κή ε­πι­τρο­πή

Νι­κό­λα­ος Βουρ­νούς, Ια­τρός

Δη­μή­τρι­ος Ντού­λης, Εκ­παι­δευ­τι­κός

Κων­σταν­τῖίνος Γανι­ά­ρης, Εκ­παι­δευ­τι­κός

Σταύρος Παπασταύρου, Μουσικός

Ἡ­ρα­κλής Μα­λαν­δρί­νος, Δά­σκα­λος της Ψαλ­τι­κής Τέ­χνης

Γραμ­μα­τεί­α

Ει­ρή­νη Απο­στο­λί­δου

Δέ­σποι­να Βε­λισ­σά­ρη

Πληροφορίες

Κιν. Τηλ. 6932540764

E-mail: [email protected]

Facebook: Χορός Ψαλτών Χίου