Έναρξη επιστημονικών σεμιναρίων Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας

26 Μαρτίου 2018

Όπως κάθε χρόνο κατά την εαρινή περίοδο, η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία (ΕΛΠΕ) διοργανώνει σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τα σεμινάρια αυτά περιλαμβάνουν τρεις συναντήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Μουσείου των Εκμαγείων στο νέο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα στο Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα.

Στα τέλη Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση, με διαφάνειες, μιας μοναδικής για την Ελλάδα συλλογής με υλικά γραφής των χειρογράφων από την εποχή των παπύρων ως πρόσφατα, τον Απρίλιο θα γίνει λόγος για τη βυζαντινή χρονογραφία – ιστορία και την χειρόγραφη παράδοσή τους, και τον Μάϊο αντίστοιχα για τη μεταβυζαντινή περίοδο.

ΘEΣΣAΛONIKH

Aίθουσα Eκμαγείων-στο Nέο Kτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018: Μιχάλης Καΐρης, Χαρτί και Καλαμάρι: Υλικά και όργανα της γραπτής επικοι­νωνίας από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 20ου αι.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018: Πολύμνια Κατσώνη, Οι βυζαντινές αφηγηματικές πηγές. Προβλήματα ιστορικής ερμηνείας.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018: Φωκίων Κοτζαγιώργης, Χειρόγραφες και άλλες ελληνικές και οθωμανικές πηγές για την ιστορία του Ελληνισμού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (15ος-αρχές 19ου αι.).

Ώρα έναρξης 19.30 ακριβώς. Eίσοδος ελεύθερη.

Στους ενδιαφερόμενους θα δοθούν Bεβαιώσεις παρακολούθησης, εφόσον παρακολουθήσουν και τα τρία (3) μαθήματα.

 

AΘHNA

Iστορικό και Παλαιογραφικό Aρχείο, MIET

Παν. Σκουζέ 3 – Πλατεία Aγ. Eιρήνης (Aιόλου), ΜΕΤΡΟ: Μοναστηράκι

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018: Μιχάλης Καΐρης, Χαρτί και Καλαμάρι: Υλικά και όργανα της γραπτής επικοι­νωνίας από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 20ου αι.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018: Πολύμνια Κατσώνη, Οι βυζαντινές αφηγηματικές πηγές. Προβλήματα ιστορικής

ερμηνείας.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018: Φωκίων Κοτζαγιώργης, Χειρόγραφες και άλλες ελληνικές και οθωμανικές πηγές για την ιστορία του Ελληνισμού κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (15ος-αρχές 19ου αι.).

Ώρα έναρξης 18.30 ακριβώς. Eίσοδος ελεύθερη.

Στους ενδιαφερόμενους θα δοθούν Bεβαιώσεις παρακολούθησης, εφόσον παρακολουθήσουν και τα τρία (3) μαθήματα.