Υψηλοί τόνοι εν αναμονή του σ/ν για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους

23 Ιανουαρίου 2019

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση, την ώρα που ο διάλογος με την εκκλησία βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο νόμου για την συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας δεν έχει δοθεί ακόμα προς διαβούλευση στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου με ανακοίνωσή του, απαντά με αυστηρούς τόνους στην επιστολή που τους απέστειλε η Ένωση Κληρικών της Κρήτης.
«Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται για να διαλέγεται αλλά για να κάνει ουσιαστικές ενημερώσεις και να καταλήγει σε αποτελέσματα» σημειώνει το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει ότι «Οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης περί δήθεν αποκλεισμού τους δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και τις διαδικασίες στις οποίες υπόκειται ένας οργανωμένος διάλογος».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, όταν ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις, θα υπάρξει σχέδιο νόμου το οποίο θα τεθεί υπόψη όλων ώστε να ακολουθήσει νέος γύρος διαλόγου πριν την οριστικοποίησή του.
Και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας της 6/11/2018 στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση να ληφθεί κάθε πρόνοια που επιτρέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα, πλην της μισθοδοσίας, και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών».

Η ένωση Κληρικών της Κρήτης με αφορμή την ξαφνική ματαίωση της συνάντησης που είχαν προγραμματίσει με τον υπουργό Παιδεία τον περασμένο Δεκέμβριο απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «η Εκκλησία της Κρήτης τέθηκε για άλλη μια φορά στο περιθώριο».

Και προσθέτει ότι «η Εκκλησία της Κρήτης είναι μια συντεταγμένη Εκκλησία, με δικό της καταστατικό χάρτη και έχει την κανονική της εξάρτιση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το Φανάρι έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του για την αλλαγή του συντάγματος σε ότι αφορά το μισθολογικό των Κληρικών, το ουδετερόθρησκο της χώρας, αλλά τον ρόλο της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία.

Ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει προσφάτως, ότι το σχέδιο ετοιμάζεται και αναμένεται να τεθεί υπόψην της Επιτροπής Διαλόγου που έχει συστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Πρόσθεσε πάντως, ότι η συμφωνία θα κλείσει. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ανακοινώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ