Ενημέρωση και πρόληψη καρκίνου

25 Φεβρουαρίου 2019

Κάθε χρόνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου. Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών, στις οικονομικά προηγμένες χώρες οι επενδύσεις στην υγεία, χάρη στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης & στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, έφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο καρκίνος της μήτρας, του στομάχου & οι λευχαιμίες, καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύει το 5% των συνολικών θανάτων από καρκίνο, δείχνουν σταθερή πτωτική τάση. Σύμφωνα με έρευνα, μεταξύ 2009-2016, τα ποσοστά θανάτων από λευχαιμία, σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, μειώνονται κατά 38% & 20% σε αγόρια & κορίτσια αντίστοιχα, κατά 26% & 22% αντίστοιχα σε νέους άνδρες & γυναίκες μεταξύ 15-44 ετών & θα μειωθούν κατά 19% σε άνδρες & γυναίκες μεταξύ 45-69 ετών. Ο σπουδαιότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα προκαλώντας το 20% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως & το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονος. Σχεδόν το 1/3 των καρκίνων προκαλείται από δίαιτα πτωχή σε λαχανικά & φρούτα, παχυσαρκία, έλειψη σωματικής άσκησης, κατανάλωση οινοπνεύματος. Σύμφωνα με τους στόχους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέχρι το 2025 μπορεί να μειωθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο κατά 25%, εάν υποστηριχθούν & υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές διατροφής & συνηθειών σε ατομικό & συλλογικό επίπεδο.

Η παροχή ενημέρωσης για πρόληψη & έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μέσω υιοθέτησης υγιεινών συμπεριφορών, μείωσης της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής του ατόμου. Η βελτίωση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης & της θεραπευτικής προσέγγισης θα μπορούσε να συμβάλλει στην ποιότητα της αντικαρκινικής φροντίδας & την προώθηση επενδύσεων στον έλεγχο της ασθένειας.