Προσβάσιμη σελίδα

1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών που είναι αφιερωμένο στην Αγία Καικιλία προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, η προθέρμανση της φωνής, το ρεπερτόριο κ.α. Η καλλιτεχνική διευθύντρια δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι διοργανωτές καλούν ψάλτριες ανατολικού ορθοδόξου μέλους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής ορθόδοξης Ψαλτικής Τέχνης, την πλειάδα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση στον Βόλο.

Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει:

Επιστημονικές εισηγήσεις

Εργαστήρια Ψαλτικής

Συναυλίες
Συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.
Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά Μνημεία και Θησαυρούς της Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται και από τις δύο Εκκλησίες, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου

Δυνατότητα ενεργής συμμετοχής έχουν ψάλτριες όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, μοναχές, χοροί ψαλτριών, καθώς και κάθε γυναίκα που εκτιμά και αγαπά την Ψαλτική Τέχνη.

Δικαίωμα συμμετοχής ως ακροατές έχουν άπαντες ενδιαφερόμενοι για τα θέματα και τις συναυλίες της διοργάνωσης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση:

​Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη

Μουσικολόγος Α.Π.Θ. Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α

Τα. Διδάσκουσα Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων

Ιδρύτρια – Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» (2012)

Εκπαιδευτικός Μουσικής ΥΠΕΠΘ

Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Σολίστ Πιάνου

Διπλωματούχος Ανωτέρων Θεωρητικών

Θέματα Συμποσίου

Οργάνωση – σχεδιασμός

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (Μελισσάτικα Βόλου) το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019. Οι βραδινές ψαλτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22/11 και το Σάββατο 23/11.

Ο γενικός σχεδιασμός είναι ο ακόλουθος:

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (εορτή της αγίας παρθενομάρτυρος Καικιλίας)

– Απόγευμα: έναρξη – προσφωνήσεις – χαιρετισμοί

– Κεντρική εισήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, ιδρύτριας και δομεστίκαινας δρ. Σέβης Μαζέρα – Μάμαλη

– Ψαλτική εκδήλωση (Χορός Ψαλτριών ‘Αι Άδουσαι’)

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

– Πρωί: επιστημονικές ανακοινώσεις

– Μεσημέρι : workshop ψαλτικής

– Απόγευμα: κοινή πρόβα όλων των ψαλτικών χορών

– Βράδυ: Ψαλτική εκδήλωση (συμμετέχοντες Χοροί Ψαλτριών)

– Τελετή λήξης με κοινή εμφάνιση όλων των συμμετεχόντων Χορών των Ψαλτριών

– απονομή αναμνηστικών και διπλωμάτων

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

– Πρωί: Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος Και αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου με την συμμετοχή των Χορών Ψαλτριών και (προαιρετικά) των συμμετεχουσών ψαλτριών στο Συμπόσιο.

ΕΚΔΡΟΜΗ:

Επίσκεψη στο Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Μακρινίτσα Πηλίου, στην Ι.Μ.Ταξιαρχών Πηλίου (παρακολούθηση εσπερινού από τον Χορό Μοναζουσών Ψαλτριών της Ι.Μ.Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται επιστημόνισσες & ερευνήτριες της Θεωρίας και της Πράξεως της Ψαλτικής Τέχνης (Μουσικολόγοι, πανεπιστημιακές καθηγήτριες, υποψήφιες διδακτόρισσες) που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συμποσίου ή γενικότερα με την Ψαλτική Τέχνη, να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο.

Καλούνται Χοροί Ψαλτριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν πρόγραμμα αυστηρά με εκκλησιαστικά μέλη της ανατολικής ορθόδοξης ψαλτικής Τέχνης. (ελάχιστος αριθμός χορωδών 10 άτομα).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η συμμετοχή αφορά:

– σε επιστημονικές εισηγήσεις διάρκειας 15-20 λεπτών της ώρας – αίτηση εδώ

– σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις 10 λεπτών της ώρας σύντομων ανακοινώσεων σχετικών με τις θεματικές του Συμποσίου – αίτηση εδώ.

– στην παρακολούθηση όλων των εργασιών του Συμποσίου, στην ενεργή συμμετοχή στα σεμιναριακά μαθήματα Ψαλτικής και workshops καθώς και των επιστημονικών εισηγήσεων – αίτηση εδώ.

– Αίτηση για τις χωράρχες των χορωδιών εδώ

Ζητείται η συμμετοχή Ψαλτριών και ακροατών και πάντων των όσων ενδιαφέρονται για την γυναικεία Ψαλτική και για τις θεματικές του Συμποσίου και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής με την αντίστοιχη φόρμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου και του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί την 1 η Νοεμβρίου 2019.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για κάθε ενεργή συμμετέχουσα στο συμπόσιο (ομιλήτρια, ψάλτρια, μέλος χορού, ακροάτρια/της) στα 50 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται ο φάκελος με το υλικό του Συμποσίου, οι καφέδες, τα κεράσματα, το δείπνο της Παρασκευής και τα γεύματα του Σαββάτου.

Η συμμετοχή στην εξόρμηση της Κυριακής είναι προαιρετική. Τα έξοδα της εκδρομής της Κυριακής βαρύνουν ατομικά τους συμμετέχοντες (θα ανακοινωθεί προσεχώς το ακριβές αντίτιμο το οποίο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων).

Η Οργανωτική επιτροπή αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδα, θα προτείνει όμως πιθανές επιλογές διαμονής σε ειδικές για τις συνέδρους τιμές.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος σημειώνεται στον ιστοχωρο (παρακαλείστε όπως αναγράφετε τα πλήρη ατομικά σας στοιχεία στην κατάθεση του ποσού).

Η εγγραφή είναι ολοκληρωμένη με την κατάθεση της συμμετοχής.

Οργανωτική Επιτροπή

Παντελής Καλαϊτζίδης , Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι ΄Αδουσαι» – Πιανίστα

Αντιγόνη Σδρόλια , Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Νεοελληνική φιλολογία (Ε.Κ.Π.Α), Πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Α.Π.Θ), κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), συγγραφέας, καθηγήτρια φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Ερατώ Αλακιοζίδου , Σολίστ πιάνου, καθηγήτρια κρατικού ωδείου Θεσσαλονίκης (IRC) International relations coordinator ,καθηγήτρια ωδείου Αθηνών,καλλιτεχνική διευθύντρια διεθνούς φεστιβάλ “Music Diaries” workshop festival &“Ideefixe Ensemble”, general manager “be artive”

Επιστημονική Επιτροπή

Μαρία Αλεξάνδρου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικολογίας, Τμήματος μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.Εκπρόσωπος του Τμήματος στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής ΑΠΘ

Μαρία Αργυρίου, Δρ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) – Εφαρμοσμένη Μουσική Παιδαγωγική, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος

Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» – Πιανίστα. Γραμματεία, Συντονιστική – Εκτελεστική

Βαλίλα Γιαννουτάκη, Master Θεολογίας, Τηλ: 2421093553, Website: www.acadimia.org  E-mail: [email protected]

Παρακαλείστε για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα της γραμματείας κυρίως ηλεκτρονικά ή 10.00 – 13.00 τις εργάσιμες ώρες και μέρες.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Οσίου Γέροντος Εφραίμ, του Φιλοθεΐτου εν Αριζόνι
«Υμνήθηκε» ο Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης Μοναχός Ματθαίος ο Βατοπαιδινός
«Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογικά Σχόλια»
«Χριστός γεννάται δοξάσατε»-Θρ. Στανίτσας
Τα Monumenta Musicae Byzantinae–ένας διεθνής οργανισμός για τη μελέτη της ελληνικής και σλαβικής εκκλησιαστικής μουσικής