Αυτή που πήγε στην Γαλιλαία

12 Αυγούστου 2019

Βάσω. Αυτό είναι το όνομα μιας νεαρής μητέρας τριών ανηλίκων παιδιών που «χτυπήθηκε από την μάστιγα του καρκίνου» όπως περιγράφει η ίδια. Αυτός είναι και ο τίτλος ενός βίντεο με την ίδια πρωταγωνίστρια. Το βίντεο έφτιαξε ο Παύλος Τριποδακης, ένας νεαρός σκηνοθέτης που συνομίλησε μαζί της ενώ αυτή βρισκόταν στην «Γαλιλαία», μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου, στα Σπάτα.

Γιατί να δείτε αυτή την ταινία

– Επειδή η Βάσω μιλάει σε εμάς. Είναι μάλλον απόγευμα και ο ήλιος κάνει απαλό τον φωτισμό στο δωμάτιο της Βάσως. Αυτή ανοίγει την ψυχή της και μιλάει για το πάθημα της, τον καρκίνο. Δεν έχει ανάγκη δημοσιότητας, ή συμπάθειας ή ανακούφισης ή αγάπης. Τα έχει όλα. Θέλει όμως να μιλήσει από την πείρα που απέκτησε για να μας βοηθήσει. Μοιάζει με ανοιχτό ευαγγέλιο το πρόσωπο της που ζητά σαν χάρη να πει στους αδελφούς της – εμάς όλους- τι να προσέξουμε.

– Επειδή είναι αληθινή. Πέρα για πέρα αυθεντική αυτή η ταινία δεν χρησιμοποιεί εφε και μουσική. Δεν αυθυποβάλει τον θεατή. Η φωνή και το χαμόγελο της Βάσως, οι λέξεις στην σειρά στην κουβέντα της με τον σκηνοθέτη που βρίσκεται πίσω από την κάμερα, η παρεμβολές της μητέρας της και της αδελφής της, είναι όλα φυσικά. Σαν να βρέθηκες στο δωμάτιο του σπιτιού τους και σου άνοιξαν την καρδιά τους διάπλατα για να νιώσεις τα βιώματα τους.

– Επειδή δάκρυα ζεστά θα ξεχειλίσουν από τα μάτια. Δάκρυα αβίαστα. Όπως αυτά που έχει η ίδια η Βάσω και ομολογούν την πλήρη συνείδηση της κατάστασης. Δάκρυα που μαλακώνουν την καρδιά χωρίς να την απελπίζουν. Δεν θα κλάψει κανείς από λύπη ή λύπηση αλλά από βαθιά συναίσθηση της αλλοίωσης που επιφέρει η χάρη του Θεού.

– Επειδή η Βάσω νικάει. Και περνάει στην αιωνιότητα με τον πιο όμορφο και γλυκό τρόπο. Μετά από αυτό το βίντεο ξεχνάς τελείως τον απελπισμένο Αλέξανδρο Βέλιο. Η μάλλον τον θυμάσαι με την ευχή να είχε το κουράγιο να αντέξει για να μπορέσει να ζήσει ένα θαύμα όπως αυτό της Βάσως. Προετοίμασε όλους και τον ίδιο τον εαυτό της, όχι χωρίς πόνο αλλά με πολύ πίστη. Και το θαύμα έγινε. Άντεξε να δει την ζωή της να κυλά χωρίς αυτή να είναι ζωντανή. Και τότε, απελευθερωμένη από οτιδήποτε εγωιστικό άρχισε να απαριθμεί το πόσο ευεργετική είναι η διαδικασία αυτή για όσους αγαπά: τα παιδιά της, τον άντρα της, την μητέρα της, όσους αποτελούσαν την ζωή της! Μεγαλείο αρχοντιάς και ελευθερίας.

– Επειδή συγκλονίζεσαι τόσο πολύ και ξεκινάς πάλι να ζεις. Είναι χαρούμενη και γεμάτη ευγνωμοσύνη και αγάπη η πρωταγωνίστρια και σε εμπνέει να γεύεσαι το τώρα, να απολαμβάνεις τα δώρα, να εκδηλώνεις την αγάπη σου, να… αναζητάς τον Χριστό!

– Επειδή το βίντεο αυτό τελειώνει με μια κηδεία. Η οποία είναι η εξόδιος ακολουθία. Το μυστήριο με το οποίο αποχαιρετά η Εκκλησία τον άνθρωπο που μπήκε στην αγκαλιά της με την βάπτιση. Κι αν αποφεύγουν οι άνθρωποι να πάνε σε κηδείες για να μην νιώσει η δική τους ψυχή οδύνη, η κηδεία αυτή έρχεται να τους βρει έτοιμους επειδή πρόλαβαν και αγάπησαν την Βάσω στην διάρκεια αυτού του βίντεο.