Ένα πρωτότυπο μαρτύριο!

3 Νοεμβρίου 2019

Το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας.

Στους διωγμούς κατά των χριστιανών ιδιαίτερα των γυναικών υπήρχε ο κίνδυνος εκτός από το μαρτύριο της προσβολής της προσωπικότητάς τους, εξαιτίας του διλήμματος που τους έθεταν οι ρωμαίοι δικαστές.

Το δίλημμα ήταν: Ή αρνείσαι τον Χριστό, ή εγκλείεσαι σε οίκο ανοχής. Αρκετές μάλιστα χριστιανές γυναίκες, που γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του διλήμματος, όταν συλλαμβάνονταν, προσπαθούσαν να βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν από τους φρουρούς τους, για να δώσουν τέρμα στη ζωή τους για να μη προσβληθεί η τιμή τους και, ειδικά οι άγαμες, να μη μολυνθεί η παρθενία τους.

Εντελώς όμως ξεχωριστό τρόπο για να δώσει τέρμα στη ζωή της ακολούθησε μια παρθένος από τη Νικομήδεια. Την έλεγαν Ευφρασία, ήταν πολύ όμορφη, και συγχρόνως αφιερωμένη στον Χριστό. Δίπλα της στεκόταν ο φρουρός, ο οποίος μπορούσε να μεταβληθεί από στιγμή σε στιγμή και σε δήμιο της παρθενίας της.

Στην απόγνωσή της σοφίζεται ένα τέχνασμα. Εμπιστεύεται στον φρουρό της ότι τάχα ξέρει από μαγικά φάρμακα. Στη συνέχεια του λέει ότι, αν δεν την ενοχλήσει, θα τον ανταμείψει με ένα ειδικό φάρμακο, που όταν το χρησιμοποιεί, δεν θα κινδυνεύει ποτέ στον πόλεμο από τα ξίφη των εχθρών.

Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να γίνει η ίδια πειραματόζωο στα χέρια του, για να πειστεί στα λεγόμενά της. Εντυπωσιασμένος ο φρουρός από την πρότασή της, της επέτρεψε να φτιάσει το φάρμακο.

Η Ευφρασία παίρνει τότε κερί και λάδι και τα ζυμώνει καλά. Στη συνέχεια πήρε το μίγμα και το τύλιξε γύρω στον λαιμό της.
Όταν τελείωσε η διαδικασία, πρότεινε στον φρουρό της να δοκιμάσει την αξία του μαγικού φίλτρου της. Τότε αυτός πιάνει με τα δυό του χέρια το σπαθί του, το σηκώνει και το κατεβάζει με δύναμη πάνω στον αυχένα της.

Το αποτέλεσμα ήταν να της κόψει ολοκληρωτικά το κεφάλι!

 

Νικηφόρου Καλλίστου, Εκκλησιαστική Ιστορία Ζ, ΙΓ/ PG 145, 1232 ΑΒ.