Διανοούμενοι βρίσκουν την πίστη κοντά στον όσιο στάρετς Αμβρόσιο!

29 Δεκεμβρίου 2019

Στάρετς Αμβρόσιος (1812-1891).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Οι ασκοί του Αιόλου είχαν ανοίξει [στην προεπαναστατική Ρωσία] και οι άνεμοι του χαλασμού απειλούσαν να γκρεμίσουν ό,τι υπήρχε όρθιο στις συνειδήσεις. Σ’ αυτό το εξογκούμενο κύμα του αθεϊσμού και της αποστασίας η Όπτινα [μοναστικό κέντρο 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας] με τον θεοφόρο στάρετς [όσιο Αμβρόσιο] ήταν λιμάνι σωτηρίας.

Πολλοί διανοούμενοι που είχαν πιασθή στα δίχτυα της απιστίας εύρισκαν εκεί το λυτρωτικό φως. Κάποιος αναζητητής του Θεού που γύρευε χρόνια την αληθινή θρησκεία και που δεν την είχε βρη στον Τολστόι κατευθύνθηκε τέλος προς την Όπτινα «μόνο και μόνο για να ιδή».
Την ώρα που συναντήθηκαν, σηκώθηκε όρθιος εμπρός του ο στάρετς, τον ατένισε με τα λαμπερά μάτια του και του είπε: «Λοιπόν, μπορείς να ιδής. Κοίταξε»!
Εκείνος αισθάνθηκε εσωτερική αλλοίωσι από το ολοφώτεινο βλέμμα του στάρετς. Η σβησμένη φλόγα άρχισε σιγά σιγά να ζωντανεύη.
Έμεινε πολύν καιρό στην Όπτινα και μία ημέρα ωμολόγησε στον στάρετς:
– Βρήκα την πίστι!

Ένας άλλος άπιστος βρέθηκε τυχαία στην περιοχή της Όπτινα και αναγκάσθηκε να διανυκτερεύση στο ξενοδοχείο που υπήρχε έξω από την Μονή. Ο υπεύθυνος για τους ξένους μοναχός κατόρθωσε την άλλη ημέρα να τον οδηγήση στο κελλί του π. Αμβροσίου.

Ενώ έβγαινε ο στάρετς από το δωμάτιό του και όλοι ετοιμάσθηκαν να πάρουν την ευλογία του, εκείνος αποτραβήχθηκε λίγο. Ο στάρετς του ρίχνει μία επίμονη ματιά, προχωρεί προς το μέρος του, τον ευλογεί, τον παίρνει από το χέρι και πηγαίνουν κάπου ιδιαίτερα.

Τα αυτιά του απίστου άκουσαν εκεί τα πιο εκπληκτικά πράγματα.
«Μα», έλεγε μέσα του, «και χρόνια να είχα ζήσει μαζί μ’ αυτόν τον άνθρωπο, δεν θα γνώριζε τόσο καλά την ζωή μου»!

Η συζήτησις κράτησε πολλή ώρα και όλα τα οχυρώματα και τα κάστρα της αθεΐας γκρεμίσθηκαν. Το λυχνάρι της πίστεως άρχισε να σκορπίζη πάλι στην καρδιά το φως του. Εξωμολογήθηκε, κοινώνησε – είχε δεκαέξι χρόνια να πλησιάση στα Άγια Μυστήρια – και παρέμεινε δύο μήνες ακόμη στην Όπτινα.
Στο εξής γι αυτόν δεν υπήρχε προσφιλέστερο και ιερώτερο πρόσωπο από τον στάρετς.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Όσιος Αμβρόσιος της Όπτινα» των εκδόσεων της Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής.