Προσβάσιμη σελίδα

Επίσημη Τελετή: Η Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO

Tην «ιστορική» εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, επισφραγίζουν, γιορτάζουν και δημοσιοποιούν, με ένα διήμερο Εκδηλώσεων, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.).

H διεθνής αναγνώριση της πολιτιστικής αξίας της βυζαντινής μουσικής υπήρξε ένας μεγάλος «εθνικός» στόχος, που έθεσε η Ιεροψαλτική Κοινότητα, προ οκταετίας. Η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) κατά τη 14η ετήσια συνεδρίασή της (9-14 Δεκεμβρίου 2019, Μπογκοτά –Κολομβία) εισάγει και επισήμως, τη Βυζαντινή Μουσική στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 18:30, σε Επίσημη Τελετή, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα) η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη θα επιδώσει στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ως ανώτατο εκπρόσωπο της εν Ελλάδι Ιεροψαλτικής Κοινότητας, το Αποδεικτικό της εγγραφής στην UNESCO. Οι χορωδίεςτου Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων, με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θηβών με Χοράρχη τον κ. Αντώνη Τσαρουχά και ο «μικρός βυζαντινός χορός»  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος με Χοράρχη τον κ. Φώτη Κετσετζή θα πλαισιώσουν μουσικά την τελετή. Θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄. Επίσης θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, η  κα Ισμήνη Α. Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Κωνσταντίνος Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, από 6:30π.μ. μέχρι 9:30π.μ., στον Ιερό Ναό ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, ο Γέροντας Εφραίμ θα τελέσει Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνος διακονησάντων την Ψαλτική, κεκοιμημένων Διδασκάλων, Χοραρχών, Πρωτοψαλτών, Λαμπαδαρίων, Μελοποιών και των ευγενών ευεργετών αυτής, με τη συμμετοχή πολυμελών χορών Αρχόντων Ιεροψαλτών και δασκάλων της βυζαντινής μουσικής.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Πολυχρονισμός εις Οικουμενικόν Πατριάρχην - Μπαλασίου Ιερέως
«Έλαμψεν η χάρις σου», Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Ιδιόμελο Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού (Βατοπαιδινός Χορός)
»Οίμοι! ο Αδάμ», «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται» ήχ. πλ. α΄ Ιδιόμελα Κυριακής Τυρινής (Δημ. Γαλάνης)
Τυρινή: Ο τελετουργικός προθάλαμος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής της Τυρινής (17/03/2024)