Προσβάσιμη σελίδα

«Και επισήμως η Βυζαντινή μουσική στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα το απόγευμα η Επίσημη Τελετή, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα) κατά την οποία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επέδωσε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ως ανώτατο εκπρόσωπο της εν Ελλάδι Ιεροψαλτικής Κοινότητας, το Αποδεικτικό της εγγραφής στην UNESCO.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) κατά τη 14η ετήσια συνεδρίασή της (9-14 Δεκεμβρίου 2019, Μπογκοτά –Κολομβία) εισάγει και επισήμως, τη Βυζαντινή Μουσική στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον.

Την επίσημη τελετή χαιρέτησε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη μιλώντας για την Ιεροψαλτική τέχνη. Η κυρία Μενδώνη εξήρε τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών διάβασε ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Στη συνέχεια ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μίλησε για τη σημασία της ψαλτικής τέχνης τονίζοντας ότι το Άγιο Όρος πάντα στηρίζει και αγαπάει τους ψάλτες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην κληρονομιά που τόσοι άγιοι μας παρέδωσαν και ότι ο Θεός ευαρεστείται στις ψαλμωδίες όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε ότι η Μονή Βατοπαιδίου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ψαλτών και θα συμπαραστέκεται στους ψάλτες πάντοτε διότι αυτή είναι μια κληρονομιά σημαντική της Ελλάδος.

 

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη για την ένταξη της ψαλτικής στην άυλη κληρονομιά της UNESCO. Η χώρα μας είπε είναι πολύ τυχερή που έχει τέτοια μνημεία και τέτοια κληρονομιά και ευχήθηκε η Ελλάδα να μας κάνει πάντα περήφανους.

Ακολούθησαν βραβεύσεις από την Υπουργό Πολιτισμού και αμέσως μετά ακούστηκαν ψαλμωδίες από την χορωδία Αθηνών.

Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από τις χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων, με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θηβών με Χοράρχη τον κ. Αντώνη Τσαρουχά και από τον «μικρό βυζαντινό χορό» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος με Χοράρχη τον κ. Φώτη Κετσετζή.

Απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς, η κ. Ισμήνη Α. Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου- Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Κωνσταντίνος Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας- Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Λίγο πριν από την έναρξη της Τελετής υπήρξε μία ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ.

 

Τέλος, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, από 6:30π.μ. μέχρι 9:30π.μ., θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο από τον Γέροντα Εφραίμ υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνος διακονησάντων την Ψαλτική, κεκοιμημένων Διδασκάλων, Χοραρχών, Πρωτοψαλτών, Λαμπαδαρίων, Μελοποιών και των ευγενών ευεργετών αυτής, στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης (με τη συμμετοχή πολυμελών χορών Αρχόντων Ιεροψαλτών και δασκάλων της βυζαντινής μουσικής).

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν Γέρ. Μελετίου Συκεώτου, ήχ. Βαρύς
«Ψαλτικές Χοροστασίες» Πανηγυρικών Ακολουθιών και Αγρυπνιών Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (13/10-3/11-2024)
Δοξολογία Δανιήλ Πρωτοψάλτου ήχ. Βαρύς (Βατοπαιδινός Χορός)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής Δ΄ Λουκά-Αγ. Πατέρων Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (13-10-2023)
Λόγος και Μέλος: Αγρυπνία Γοργοϋπηκόου - Ι.Μ. Δοχειαρίου 2015 (1Α΄)