Η καθημερινή ζωή στο Άγιον Όρος-Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης

22 Ιουνίου 2020

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας της, η Αγιορειτική Εστία (2000-2020) προβάλει κάθε εβδομάδα μία από τις παλαιότερες εκθέσεις της που είχε πραγματοποιήσει στους χώρους της. Μια από τις εκθέσεις φωτογραφίας ήταν του Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεΐτη με τίτλο «Άθως – Επέκεινα των ορίων του χρόνου» με την οποία συμμετείχε η Αγιορειτική Εστία στην 19η Διεθνή Φωτογραφική Συγκυρία που οργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Χρόνος».

Στα φωτογραφικά έργα ο Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο στιγμές της καθημερινής ζωής στο Άγιον Όρος, με τεχνική αρτιότητα και ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία. Μέσα από το υλικό του, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί της μοναστικής ζωής και να θαυμάσουν την απλότητα και ταυτοχρόνως το μεγαλείο του Αγίου Όρους. Ο θεατής αυτών των εικόνων δεν νιώθει την αποξένωση που προκαλείται από τη συνάντηση με έναν κόσμο ακατάληπτο, μεταφυσικό. Χωρίς να χάνουν από την πνευματικότητα και την ασκητικότητά τους, οι μορφές του Γαβριήλ είναι προσιτές, πάσχουν, μοχθούν, αναπαύονται, προσεύχονται, χαμογελούν, βρίσκονται κοντά μας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2007 δίνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί το έργο ενός σύγχρονου Αγιορείτη Φωτογράφου που με τον φακό του αποτυπώνει εκπληκτικές στιγμές του Μοναχικού Βίου και ταυτόχρονα αναδεικνύει μια άλλη πτυχή του χρόνου, που στο Άγιον Όρος έχει διαφορετική διάσταση, διαφορετική ανάγνωση και διαφορετική βίωση.

Ακολούθησε η παρουσίαση της στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Τενέδου (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2007), στο Αρχοντικό Λασσάνη στην Κοζάνη (1-20 Απριλίου 2012), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Θεσσαλονίκη (18-31 Οκτωβρίου 2013) και στο Πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας στον Βόλο (9-17 Νοεμβρίου 2019).