Γέροντας Φιλόθεος: Τον είδαν να είναι πάνω από το έδαφος και να αστράφτει όπως ο ήλιος!

21 Ιουλίου 2020

Ο χαρισματούχος Γέροντας, π. Φιλόθεος Ζερβάκος, (1884-1980), Καθηγούμενος Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Λογγοβάρδας Πάρου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Όταν ζούσε ο πατήρ Αβραάμ Σαμαράς, εξαίρετος Μοναχός της Λογγοβάρδας [Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Λογγοβάρδας Πάρου], αναφερόμενος στα ποικίλα χαρίσματα και τις αρετές του οσίου Γέροντα [Γέροντας, π. Φιλόθεος Ζερβάκος], μας ανέφερε και το έξης περιστατικό.

– Όταν υπηρετούσα στην πόλη της Λάρισας ως υπάλληλος είχε έλθει ο π. Φιλόθεος για να επιτελέσει πνευματικό έργο, δηλαδή για να εξομολογήσει και να κηρύξει.

Την εποχή εκείνη ο ευσεβής δικηγόρος Δημήτριος Σωτικόπουλος επιτελούσε αξιοθαύμαστο κατηχητικό έργο. Παρακάλεσε δε τον Γέροντα να δεχθεί να έλθουν να πάρουν την ευχή του οι μαθητές και οι μαθήτριες των κατηχητικών μαθημάτων.

Ενώ, λοιπόν, πήγαιναν με σεβασμό, ευλάβεια και τάξη για να ασπαστούν το χέρι του Γέροντα, μία μαθήτρια μόλις πλησίασε κοντά άρχισε να κάνει τον σταυρό της και να κάνει μετάνοιες.
Σε ερώτηση, γιατί δεν προχωρεί, απάντησε: «Ο Γέροντας είναι ψηλά από το έδαφος…».

 

Λέγομαι Αντώνιος και είμαι μοναχός της Ι. Μονής Λογγοδάρδας. Έχω καθηγούμενο τον άγιο Γέροντα Φιλόθεο.

Την παραμονή του Αγίου Βασιλείου με έστειλε μία αδελφή μου μία κούτα γλύκα και πήγα να ρωτήσω τον Γέροντα σχετικά.

Μόλις άνοιξα την πόρτα είδα τον Γέροντα να είναι στο μέσον του κελλιού του και το πρόσωπό του άστραφτε όπως ο ήλιος, και δεν μπόρεσα να δω το πρόσωπο του για δεύτερη φορά και έχασα τις αισθήσεις μου.

Εκείνος με ρώτησε, εάν εσήμανε για εσπερινό και αμέσως έκλεισα την πόρτα και έφυγα.

 

Μαρτυρίες μέσα από την έκδοση ο “Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, (Ο ουρανοδρόμος οδοιπόρος), 1884-1980”, τόμος Α’, των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη. Οι μαρτυρίες μεταφέρθηκαν στην καθομιλουμένη.