«Νίκολα Τέσλα-Ο άνθρωπος από το μέλλον»

7 Ιουλίου 2020

Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε τον τίτλο «Εφευρέτης του 20ου Αιώνα» κερδίζει επάξια ο Νίκολα Τέσλα! Το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας!

Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος.

Συναινούσε στη χρήση των πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους, επειδή πίστευε ότι έκαναν αξιόλογη δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές εξαιτίας πιθανής κακής χρήσης.

Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά – τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Το όραμα, το έργο και την προσωπικότητα του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του και επιχειρώντας να αποτυπώσει την φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου που αποτέλεσε θεμέλιο για το σύγχρονο κόσμο.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Η έκθεση θα παρατείνει τη λειτουργία της μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, για να δώσει σε ακόμα περισσότερους τη δυνατότητα να περιηγηθούν με ασφάλεια στη συλλογή και να βιώσουν μια μοναδική διαδραστική εμπειρία που θα τους συναρπάσει!

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου 2019 έως 14 Ιανουαρίου 2021.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 18:00