Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς

18 Οκτωβρίου 2020

Στις 18 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά τον Απόστολο Λουκά. OAπόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Δεν ήταν από τη χορεία των Δώδεκα μαθητών αλλά των Εβδομήκοντα. Στο επάγγελμα ήταν ιατρός, αλλά γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μέχρι τη νεανική του ηλικία πίστευε στην ειδωλολατρική θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, την οποία διδάχθηκε από τους γονείς του. Κατείχε την εβραϊκή, την συριακή και την ελληνική γλώσσα και σύμφωνα από τα έργα του είχε αξιόλογη φιλοσοφική και φιλολογική κατάρτιση.

Κατηχήθηκε στην Ορθόδοξη πίστη και βαπτίσθηκε από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, τον οποίο συνόδευσε σε πολλές από τις περιοδείες του. Υπήρξε όχι μόνο ο απλός συνοδός και προσωπικός ιατρός του Αποστόλου Παύλου, αλλά σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε ενεργά και επέδρασε αποφασιστικά και με ιδιάζοντα ευεργετικό τρόπο, στην επιτυχία του χριστιανικού κηρύγματος σε ολόκληρο τον εθνικό κόσμο. Ο λόγος, διότι ο Λουκάς χάρη στο ιατρικό του επάγγελμα είχε προσωπικές γνωριμίες, οι οποίες συνέβαλλαν στην πιο εύκολη και πειστική διάδοση του ευαγγελικού κηρύγματος ανάμεσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα του λαού.

Συνέγραψε τον τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο και το 5ο ιστορικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, τις Πράξεις των Αποστόλων, στο οποίο διηγείται την δράση και το έργο των Αποστόλων για τη διάδοση του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευαγγελιστής ήταν ο πρώτος που ζωγράφισε τρεις εικόνες της Θεοτόκου, την οποία παριστάνει να κρατάει στην αγκαλιά της το Χριστό. Η παράδοση ακόμη λέει ότι τις έδειξε και τις τρεις εικόνες στην Θεοτόκο, η οποία μόλις τις είδε τις ευλόγησε. Από τις τρεις εικόνες η μία είναι στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, η άλλη στην πόλη Βιλίνα της Ρωσίας και η άλλη στη Μονή Κύκκου στην Κύπρο.

Λέγεται ότι ο Λουκάς μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αποστόλου Παύλου κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, και στην Ελλάδα με επίκεντρο την Θήβα, όπου εκεί γκρέμισε τους ναούς των ειδώλων και ανήγειρε χριστιανικούς ναούς.

Σύμφωνα με τον Συναξαριστή, ο Απόστολος εκοιμήθη σε ηλικία 80 ετών ειρηνικά στη Θήβα, όπου και ετάφη περίπου το 80 μ.Χ. Στον τόπο όπου ετάφη το σώμα του, θέλοντας ο Θεός να δείξει την ευγνωμοσύνη του προς τον ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, έσταξε κολλύρια πάνω του μνήματος, σύμβολο της επιστήμης του.