Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Ας αποκτήσουμε λοιπόν αυτόν τον έρωτα και για την παρούσα ζωή και για την μέλλουσα…

26 Δεκεμβρίου 2020

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Βλέπεις αγάπη που είναι πιο θερμή, από τη φωτιά;
[εννοεί του Αποστόλου Παύλου προς τον Χριστό].
Έτσι ας αγαπήσουμε και μεις το Χριστό.
Κι είναι εύκολο αν το θελήσουμε.
Γιατί ούτε κι ο Παύλος δεν ήταν έτσι από τη φύση του.

Γι’ αυτό λοιπόν γράφτηκαν και τα προηγούμενα έργα του, που είναι αντίθετα με τούτα για να μάθουμε ότι το αποτέλεσμα της αλλαγής ήταν έργο της καλής του διαθέσεως κι ότι σε κείνους που θέλουν όλα είναι εύκολα.

Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν, αλλά κι αν είσαι κακόλογος κι αν πλεονέκτης, κι αν οτιδήποτε άλλο, σκέψου ότι ο Παύλος και βλάσφημος και διώκτης και υβριστής και πρώτος από τους αμαρτωλούς ήταν, και ξαφνικά ανέβηκε στην κορφή της αρετής, χωρίς η προηγούμενη ζωή του να του σταθεί εμπόδιο.

Για κείνον λοιπόν που θέλει να γίνει καλός δεν υπάρχει τίποτα που να τον εμποδίζει, ακόμα κι αν η προηγούμενη ζωή του ήταν πολύ ασχημη.

Και δεν υπάρχει τίποτε που να μην το νικά ο πόθος.

Κι όταν μάλιστα είναι πόθος για το Θεό, είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο τι.

Ούτε η φωτιά, ούτε ο σίδηρος, ούτε φτώχια, ούτε αρρώστια, ούτε θάνατος, ούτε τίποτε άλλο από αυτά θα φανεί φοβερό σε κείνον πούχει αποκτήσει τέτοιον έρωτα, αλλά όλα αυτά θα φανεί φοβερό σε κείνον πούχει αποκτήσει τέτοιον έρωτα αλλά όλα αυτά αφού τα περιφρονήσει θα πετάξει προς τον ουρανό, κι απ’ αυτούς που βρίσκονται εκεί δεν θα υστερεί σε τίποτα, και τίποτε άλλο δεν θα βλέπει, ούτε τον ουρανό, ούτε τη γη, ούτε τη θάλασσα, αλλά θα είναι στραμμένος σε μια μόνη ομορφιά στην ομορφιά της αιώνιας δόξας.

Ας αποκτήσουμε λοιπόν αυτόν τον έρωτα και για την παρούσα ζωή και για την μέλλουσα…

Για όλα, ένα λοιπόν είναι το μέτρο, να σε αγαπά ο Χριστός και να τον αγαπάς το ίδιο…

Από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη, π. Θεοκλήτου Φεφέ, “Φωτογραφία ή Ταυτότητα κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο”, των εκδόσεων Σήμαντρο.